« Život
objavljeno prije 12 godina
DOKONI BOGATAŠI

Kao u feudalizmu: Obijesni ruski milijunaš bacao novce sirotinji

Ono što je počelo kao zezancija uskoro se pretvorilo u krvavi obračun ljudi koji su bili spremni ubiti da dođu do novčanica

Fotografija vijesti
Više o

Rusija

,

Sankt Peterburg

,

ruski milijarderi

,

sirotinja

Osnivač Facebooka Mark Zuckerberga izgubio je u zadnjih nekoliko dana milijarde dolara debaklom Facebookovih dionica na burzi, ali je privatno poznat kao iznimno štedljiv i nerastrošan tip.

S druge strane, ruski milijunaš Pavel Durov, osnivač najpopularnije ruske društvene mreže Vkontakte nema nikakvih problema s bacanjem svog novca u vjetar, i to doslovno.

Naime, kamere su snimile Durova kako s prozora svog ureda u Sankt Petersburgu baca papirnate avione napravljene od novčanica vrijednosti 5000 rubalja (oko 950 kuna) na ulicu, na oduševljenje gomile koja se okupila ispod.

Dvadesetsedmogodišnji poduzetnik i njegovi suradnici odlično su se zabavljali na račun sirotinje ispod njih, među kojima je izbila prava tučnjava kako im se broj naglo počeo povećavati. Do dolaska policije Durov je na ulicu bacio više od 13 tisuća kuna, a kasnije se pravdao kako je samo želio stvoriti prazničku atmosferu u gradu, koji je ovog vikenda slavio svoj Dan grada.

Očekivano, ovaj je potez naišao na žestoke kritike dijela oporbenih medija i blogova, koji su ga prozvali opasnim, uvredljivim i okrutnim.

Pavel Durov osnivač je stranice Vkontakte, koja broji više od 150 milijuna korisnika, a njegovo se osobno bogatstvo procjenjuje na oko 250 milijuna dolara. Nedavno je objavio svoj politički manifest u kojem tvrdi kako je iznajmljivanje dijelova ruskog teritorija strancima način da se zemlju izvuče iz siromaštva. Sebe opisuje kao libertarijanca i pastafarijanca, pripadnika bizarne religije, a tvrdi da ga najviše inspiriraju Che Guevara i Steve Jobs.

30.05.2012. 16:54:59
Novi komentar
nužno
nužno