« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 5 mjeseci
DEMOKRACIJA?

Kanada prešutno odobrila mučenje zatvorenika za informacije

"Informacija dobivena mučenjem uvijek se odbacuj,e no problem je može li se zanemariti ako su u pitanju kanadski životi i imovina?", rekao je ministar Vic Towes

Fotografija vijesti
Više o

ljudska prava

,

Kanada

,

mučenje zatvorenika

Ukoliko će to spasiti živote njezinih građana, kanadska bi obavještajna služba mogla u posebnim okolnostima okoristiti se informacijama dobivenim mučenjima zatvorenika, javlja Hina.

"Informacija dobivena mučenjem uvijek se odbacuje no problem je može li se zanemariti ako su u pitanju kanadski životi i imovina?", rekao je ministar Vic Towes u parlamentu.

On je odgovarao na pitanje o nalogu koji je izdao 2010. Kanadskoj sigurnosnoj obavještajnoj službi (CSIS), a do čije preslike je po zakonu o pravu na pristup infromacijama došla kanadska novinska agencija.

Po ministarskom nalogu od 2009. CSIS-u je rečeno da se ne smije svjesno osloniti na informacije dobivene mučenjem. U proširenju naloga 2010. kaže se da možda nije moguće utvrditi kako je strana agencija došla do informacije te da bi u "izvanrednim okolnostima" zanemarivanje takve informacije moglo biti "neprihvatljiv rizik za javnu sigurnost".

"Stoga, u situacijama u kojima postoji ozbiljan rizik za javnu sigurnost i gdje bi mogli biti u pitanju životi, očekujem i upućujem CSIS da zaštitu života i imovine postavi kao svoj prioritet i podijeli nužnu informaciju, odgovarajuće opisanu i kvalificiranu, s nadležnim vlastima", stoji u Toewsovom nalogu, kako je prenijela agencija Canadian Press.

08.02.2012. 07:46:00
Novi komentar
nužno
nužno