« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
sdp:

Kalmeta mora otići jer je stvorio klimu za kriminal i korupciju

Iako je često bio upozoravan na korupciju u resoru, tragično je što uživa punu potporu Vlade, poručuje SDP-ov Željko Jovanović

(Goran Mehkek/Cropix)
Više o

SDP

,

Jadranka Kosor

,

Vlada RH

,

Božidar Kalmeta

,

Željko Jovanović

,

afera HAC

,

afera HC

,

afera HŽ

SDP je danas u Hrvatskom saboru od zastupnika zatražio da izglasaju nepovjerenje ministru mora, prometa i infrastrukture Božidaru Kalmeti, optužujući ga da je u šest godina stvorio "blagodatnu klimu za kriminal i korupciju".

SDP-ov Željko Jovanović istaknuo je kako njegova stranka Kalmetu smatra politički odgovornim za brojne afere u njegovu resoru, poput onih u Hrvatskim autocestama, Hrvatskim cestama, Hrvatskim željeznicama i Hrvatskim poštama.

U Saboru se nije pojavila premijerka Kosor, a iz SDP-a poručuju da je ona ''svojim nedolaskom na sjednicu pokazala da ju je ili sram ili da nema hrabrosti''.

Jovanović je Kalmetu optužio da je u cestogradnji stvorio koruptivnu spregu između njegovog ministarstva, HAC-a, HC-a, IGH i niz drugih interesnih tvrtki, a koja je poslove u cestogradnji vodila izigravanjem propisa o javnoj nabavi i drugih zakona, namještanjem natječaja, povećanjem cijene i korupcijom.

Kalmetu je prozvao kao odgovornog za loše poslovanje i sve veće gubitke u HŽ-u, brojne korupcijske afere u toj državnoj tvrtki, ali i za željezničku nesreću kod Kaštela u kojoj je poginulo šest osoba, "posljedica koje je korupcija, nepotizam, neodgovornost".

''Ministar je nakon željezničke nesreće stavio mandat na raspolaganje zbog zapovjedne odgovornosti, a šest mjeseci kasnije kaže kako zapovjedne odgovornosti nema'', naglasio je SDP-ov Željko Jovanović.

Tragičnim je ocijenio da Kalmeta, unatoč tomu što je često i argumentirano bio upozoravan na kriminal i korupciju u resoru, a nije reagirao, uživa punu potporu Vlade i HDZ-a, što ne može biti prihvatljivo jer ''nema razlike u Polančecovoj odgovornosti u Podravci i Kalmetine odgovornosti u cestogradnji''.

"Važniji im je mir u stranci, nego borba protiv korupcije i interesa građana", naglasio je, dodavši da time što ne razumiju pojam političke odgovornosti, građanima poručuju da nikada ne namjeravaju odgovarati "za sve ove afere čiji putevi završavaju u Vladi".

Jovanović se u optužbama obrušio i na bivšeg premijera Sanadera, za kojega je rekao da je "isprepleo mrežu korupcije kao model upravljanja", te na njegovu nasljednicu Jadranku Kosor, "koja je bila Sanaderova desna ruka".

"Od Jadranke Kosor očekivao sam da kaže: Božidar mi je drag, ali još mi je draža istina", dodao je Jovanović, ističući kako je u najmanju ruku neodgovorno u Vladi držati ministra poput Kalmete.

Jovanovićevo izlaganje u ime SDP-a izazvalo je rekordna 22 ispravka krivog navoda HDZ-ovih zastupnika, koji su isticali da SDP ničim nije argumentirao svoje optužbe na račun Kalmete, te da je riječ o "staljinističkoj hajci na HDZ". (hina/metro-portal)

11.12.2009. 12:46:52
Novi komentar
nužno
nužno