« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
KONZERVATIVCI

Kalifornija: Prihvaćeno pa zamrznuto sklapanje homoseksualnih brakova

Protivnici homoseksualnih brakova uspjeli su zamrznuti sklapanje brakova dok sud ne donese odluku o zakonitosti takvih veza

homoseksualni brak kalifornija
homoseksualni brak kalifornija (Shutterstock)
Više o

homoseksualni brakovi

,

gay brak

,

prijedlog 8

Sklapanje homoseksualnih brakova u Kaliforniji trenutno nije moguće. Naime, prizivni sud San Francisca odlučio je zamrznuti sklapanje homoseksualnih brakova u Kaliforniji dok ne donese odluku o zakonitosti brakova istospolnih osoba.

Savezni sudac Vaughn Walker, nakon što je ukinuo Prijedlog 8 koji je omogućavao brak samo heteroseksualnim osobama, naredio je nastavak sklapanja homoseksualnih parova od srijede u 17 sati. No, protivnici homoseksualnih brakova skraćenim su postupkom u ponedjeljak ujutro zatražili zamrzavanje sklapanja brakova do kraja postupka priziva na ukidanje Prijedloga 8 koji će trajati nekoliko mjeseci.

"Zamrzavanje odluke suca Walkera tijekom postupka priziva odobreno je", piše prizivni sud 9. okruga San Francisca u svojoj odluci. Priziv će se ispitati u tjednu od 6. prosinca.

Kontroverzna kalifornijska zabrana istospolnih brakova, poznata kao Prijedlog 8, prihvaćena je u studenome 2008. godine.

Zagovornici homoseksualnih brakova protivili su se Prijedlogu, a protivnici su ocijenili da "Kalifornija, 44 savezne države SAD-a i velika većina zemalja u svijetu" nastavljaju praviti razliku "između homoseksualnih i heteroseksualnih brakova", jer je heteroseksualni brak od vitalnog interesa za društvo budući da stvara "stabilne i trajne veze namijenjene odgovornom rađanju i podizanju budućih generacija". (hina/metro-portal)

17.08.2010. 10:59:14
Novi komentar
nužno
nužno