« Iza ogledala
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
SETI PROGRAM

Kakvu biste poruku poslali vanzemaljcima?

Kako bi se obilježila 50-godišnjica pokretanja programa SETI otvorena je mogućnost da sastavite poruku koja će biti odaslana u svemir

Kakvu biste poruku poslali vanzemaljcima?
Kakvu biste poruku poslali vanzemaljcima? (DeviantArt)
Više o

izvanzemaljci

,

SETI

,

poruka

Ako biste dobili priliku da pošaljete poruku u svemir što biste rekli? Pozdrav izvanzemljaskoj braći? Dolazimo u miru? Bok, uništili smo naš planet pa nas zanima imate li možda kakvu rezervu?

Tema izvanzemaljske inteligencije i njezine prisutnosti u svemiru sve je više prisutna u medijima, kako se približava godišnjica jednog travnja 1960. kada je Frank Drake, astronom sa sveučilišta Cornell, uperio radio teleskop prema Tau Ceti, zvijezdi sličnoj našem Suncu u susjednoj galaksiji. Drake je tražio neobične radio signale, koji bi ukazivali na prisutnost vanzemaljske inteligencije. I premda se potraga nije pokazala uspješnom, djelovala je dovoljno ambiciozno da se pokrene program SETI.

50 godina kasnije, SETI tim još uvijek traži, te je još uvijek zbunjen onim što je poznato kao Fermijev paradoks (kojeg je predstavio Enrico Fermi, atomski fizičar): svemir je dovoljno velik da sadrži napredne civilizacije, stoga zašto nisu u kontaktu? Neki smatraju da iako svemir obiluje životom, onaj inteligentan je iznimno rijedak. Drugi pak pretpostavljaju da gamma zračenje periodično sterilizira zvijezde, čime proces nastajanja života počinje opet, a sve vrste koje uspiju dominirati svojim planetom jednostavno iscrpe njegove zalihe prije nego postanu sposobne da zakorače u svemir.

Unatoč tome što je NASA poslala letjelice Pioneer i Voyager opremljene metalnim pločicama koje identificiraju porijeklo i vrstu, kao i diskovima s informacijama o Zemlji u svemir, potrebno je 40.000 godina da dođu do drugog planetarnog sustava.  

Stoga je odašiljanje radio signala još uvijek najisplativije. Kako bi se obilježila godišnjica SETI programa, u svemir će biti odaslano do 5000 poruka. One mogu sadržavati do 40 riječi te izražavati što god želite - čestitke, upozorenja, priznanja, šale.

12.02.2010. 11:26:02
Novi komentar
nužno
nužno