« Život
objavljeno prije 6 godina i 5 mjeseci
OPREZ!

Kakve će posljedice imati masovni razvoj umjetne inteligencije?

Umjetna inteligencija promijenit će svijet. Trebamo li biti ponosni ili se bojati?

Što nas čeka u bliskoj budućnosti
Što nas čeka u bliskoj budućnosti (Arhiva)
Više o

roboti

,

posao

,

umjetna inteligencija

,

AI

Razvoj umjetne inteligencije svakog dana sve više napreduje, a znanstvenici ponosno najavljuju da će roboti uskoro biti spremni preuzeti većinu poslova.

No što to znači za nas? Koju će vrstu aktivnost roboti preuzeti? Hoćemo li ostati bez posla zahvaljujući visokotehnološkim čudima modernog doba?

Prema tvrdnjama podijeljenim s britanskim časopisom Independent, roboti bi do 2030. mogli predstavljati prijetnju za skoro trećinu poslova u Velikoj Britaniji. Ugroženiji će biti radna mjesta na kojima se posao obavlja ručno, jer se roboti vrlo lako mogu programirati, dok će malo manje straha osjetiti oni koji obavljaju poslove u kojima je poanta upravo kontakt s ljudima. Liječnici i nastavnici zasad se ne bi trebali bojati. Ili ipak bi?

Osim o tome koje će poslove roboti preuzeti, također bismo trebali razmišljati o tome koje aspekte poslova možemo automatizirati. Mašine će često biti točnije u izračunima, postavljanju dijagnoza i određivanju problema, no nikada neće moći zamijeniti poslove u kojima je potreban ljudski dodir koji pružaju zanimanja poput nastavnika ili odvjetnika.

Što se tiče edukacijskog sustava, znanstvenici tvrde da je najbolji pristup kombinacija između dobrog nastavnika i kvalitetne umjetne inteligencije. Za uspostavu takvog sustava bit će potrebno manje nastavnika, ali onih veće kvalitete, a njihov će posao olakšavati roboti koji će omogućavati lakši pristup svakom pojedinačnom učeniku.

Jedan od svjetski poznatih znanstvenika koji radi na razvoju umjetne inteligencije, Azeem Azhar, tvrdi da će umjetna inteligencija biti predmet čuđenja i kritika samo na početku masovnog korištenja. Uspoređuje ju s električnom energijom u svojim počecima. "Danas je struja nešto bez čega ne možemo, a ne privilegija u kojoj uživaju samo odabrani", govori. "Ne možemo zamisliti život bez nje. Sve što radimo bazira se na pretpostavci da koristimo struju. A tako će jednog dana biti s robotima."

Tako bismo, s vremenom, trebali prestati zamjećivati robote i prihvatiti ih kao činjenično stanje. "Sve će se odvijati velikom brzinom. Umjetna inteligencija omogućit će mnoge stvari o kojima trenutno možemo samo sanjati i olakšati nam živote jer već imamo temelj koji olakšava cijeli proces - internet, komjuteri i pametni telefoni omogućit će nam da umjetnom inteligencijom upravljamo sami."

Umjetna inteligencija pružit će nam ono čega danas imamo najmanje: slobodno vrijeme. Poštedjet će nas poslova koji nam danas uzimaju previše vremena, a od njih nemamo nikakve korist (poput čišćenja). Upravo to je razlog zašto toliko visokoobrazovanih ljudi teži razvijanju robota. U današnjem zaposlenom svijetu, sve je manje mogućnosti da uživamo u životu, a sve je više prilika koje nas zarobljavaju na radnom mjestu.

Piše: Andrea Holi
06.12.2017. 15:01:00
Novi komentar
nužno
nužno