objavljeno 08.03.2019. 15:01:00
SAVJETI

Kako zadržati kuću čistom u proljeće?

Nije lako, znamo, no uz ovih par savjeta vi i vaši ukućani trebali biste biti potpuno sigurni

Ne to, nismo na to mislili!
Ne to, nismo na to mislili! (Arhiva)

Proljeće je na vratima (iako je to samo kalendarski, vremenski je već tu danima), a s njim obično dolaze i novi problemi - kako zadržati prljavštinu i toksine izvan svoga doma.

Nije lako, znamo, no uz ovih par savjeta vi i vaši ukućani trebali biste biti potpuno sigurni:

Nabavite biljke - jeste li znali da su biljke prirodni pročišćivači zraka? Znanstvenici su čak otkrili da apsorbiraju toksične kemikalije iz stana (formaldehide, pesticide), stoga osim ljepšeg ugođaja, dobit ćete i zdraviji zrak. 

Obrišite šape ljubimcima - iako vi možda skidate svoju obuću, kućni ljubimci to ne mogu, stoga oni unose sve ono što ste vi svojim skidanjem pokušali spriječiti. Jednostavno, iskoristite staru krpu i ostavite je na ulazu te s njome svaki put lagano obrišite šapice svojih ljubimaca. Posao koji zaista traje kratko, a itekako smanjuje mogućnost ulaska raznih bakterija. 

Redovito pranje ruku - sigurni smo da to već radite, ali važno je da i svoju djecu educirate kako je izrazito važno održavati higijenu ruku, osobito nakon ulaska u kuću ili stan. Djeca se igraju u parku i diraju sve što im dođe pod ruku, stoga su doista oni pravi "prijenosnici" bakterija. 

Skidajte cipele - cipelama u vaše domove unosite više od same prljavštine. Mikrobiolog i profesor sa Sveučilišta u Arizoni, doktor Charles Gerba, istraživanjem je dokazao kako se na džonu cipele nalazi više od 400 000 bakterija, a čak 3 000 njih u samim cipelama. Kada čujete da je obuća prljavija od zahodskih školjki, to je zaista istina, stoga bi ovo trebao biti dovoljno dobar razlog za skidanje cipelica i tenisica prije nego što kročite u prostorije svog doma

08.03.2019. 15:01:00
http://m.metro-portal.hr/kako-zadrzati-kucu-cistom/117330/