« Život
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
AKVARISTIKA

Kako smo počeli držati ribice u akvariju...

Akvarij kakvog danas poznajemo prvi put se pojavljuje u Japanu oko 1500. godine

(Wikipedia)
Više o

akvariji

,

ribice

,

akvarijske ribice

,

indie rock

Povijest držanja riba u akvariju seže do drevnih Sumerana koji su se počeli bavili akvaristikom prije najmanje 4500 godina, a dokazi o držanju riba u umjetnim jezercima datiraju iz vremena drevnog Egipta i Asirije.

Vjeruje se čak da su se u Kini ljudi bavili ovim hobijem i prije 3000 godina te da su bili prvi koji su s uspjehom razmnožavali ribice. Stari Egipćani ribe nisu držali samo radi prehrambenih potreba nego i radi njihove ljepote zbog kojih su ih smatrali svetim životinjama.

U doba Rimljana su se za potrebe igara prikupljale mnoge vrste životinja pa tako i ribe. Carevi su čak znali govoriti da im je važnije imati site ribe od sitih robova.

Akvarij kakvog danas poznajemo prvi put se pojavljuje u Japanu oko 1500. godine.

Prve akvarijske ribice koje su proputovale svijet bile su zlatne ribice koje su došle do Engleske pri kraju 17. stoljeća, a zatim su nastavile put prema Portugalu u 18. stoljeću.

Najvažnije otkriće za akvaristiku dogodilo se 1842. kada je N.B. Ward donio tezu da životinje i biljke žive u ovisnosti jedne od drugih, a 1850 godine Warrington je dokazao da biljke pretvaraju CO2 u O2.

Na temelju njihovih studija u akvarije su se počele stavljati biljke i drugi predmeti koji poboljšavaju život samih riba, ali i uljepšavaju akvarije te ih čine odličnim dekorativnim elementom.

Saznajte više u besplatnom časopisu Dome slatki dome

07.05.2010. 10:00:22
Novi komentar
nužno
nužno