« Hi-tech
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
kreativa na djelu

Kako su iPod, Wikipedia i Twitter dobili ime

Otkrijte podrijetlo imena uređaja i internetskih servisa koje koristimo svaki dan

Fotografija vijesti
Više o

Wikipedia

,

BlackBerry

,

Twitter

,

Windows 7

,

iPod

iPod
Apple je prilikom razvoja svog mp3 playera imao viziju da novi uređaj bude dodatak za računalo iMac, tj. računalo je trebalo služiti kao glavna ishodišna točka. Odabir naziva glazbenog playera, Apple je povjerio Vinnieu Chiecu kojeg je izgled uređaja podsjetio na film "Odiseja u svemiru 2001." Povezao je iMac sa svemirskim brodom na kojeg se spajaju nove jedinice (Podovi). Mp3 player tako je dobio ime Pod, a "i" je dodano kao poveznica na iMac.

Wikipedia
Ime popularne internetske enciklopedije sastoji se od dvije riječi koje inače doista postoje. Wiki na Havajima znači brzo, dok je enciklopedija široko poznat naziv za knjige u kojima su sažeta različita svjetska znanja.

Windows 7
Umjesto da uplati ogromne svote novca na račun kreativaca, Microsoft se vodio jednostvnom logikom prilikom odabira imena svoj novog operativnog sustava. Sedmo izdanje Windowsa dobilo je tako običan naziv Windows 7, a u prilog imenu išla su i istraživanja koja su pokazala da broj budi brojne pozitivne asocijacije.

BlackBerry
Proizvođači uređaja kojim se "u hodu" može slati elektronička pošta insistirali su da naziv provotno sadrži riječ "e-mail". Međutim, istraživanja su pokazala da se ljudima na spomen navedene riječi diže krvni tlak te da na nju imaju više negativnih nego pozitivnih asocijacija.

Kako su željeli da ime budi osjećaje poput sreće i zabave, odustali su od prvotne ideje i organizirali novi brainstorming. Zaključili su da tipkovnica uređaja podsjeća na sjemenke i da bi ime voća ili povrća moglo biti prikladno. Odlučili su se za bobice (berry), a kako je maska uređaja bila crna, imenu je dodana boja - BlackBerry.

Twitter
Developer Jack Dorsey ponosno je kolegi Isaacu Stoneu pokazivao aplikaciju koja je omogućavala slanje poruka od 140 znakova prijateljima i poznanicima. Prilikom prezentacije se sjetio da ga aplikacija podsjeća na ptice koje informacije razmjenjuju kratkim porukama.

Prema riječi za cvrkutanje (twitter) namjeravao je servisu dati naziv "twttr", ali se na kraju ipak odlučio zadržati sva slova. Biz Stone, Jack Dorsey i Evan Williams potom su osnovali društvenu mrežu Twitter koja se u kratkom roku pretvorila u važanu internetsku stranicu za komunikaciju.


16.11.2009. 11:49:21
Novi komentar
nužno
nužno