« Život
objavljeno prije 12 godina i 8 mjeseci
URBANI ULTIMATE SURVIVOR

Kako se snaći u nepoznatoj "urbanoj džungli"

Bear Grylls se savršeno snalazi u svim zabitima kugle Zemaljske, no što učiniti kada se nađete u nepoznatom dijelu nepoznatog grada? Kako se snaći u "urbanoj džungli"?

new york izlasci
Više o

Crkva

,

GPS/GPRS

,

orijentacija

,

grad

,

urbana džungla

,

ultimate survivor

,

navigacija

,

nepoznati grad

Koliko god bilo zanimljivo gledati Bear Gryllsa kako se snalazi u divljini u dokumentarnoj emisiji "Ultimate Survivor", teško da će vještine koje prezentira biti nama od neke realne koristi. No, zlu ne trebalo, Bear nam u emisiji pokazuje korisne savjete koji bi nekim pustolovima u nevolji mogli značiti razliku između smrti i života.  

Budimo realni, teško da ćemo se tokom našeg života izgubiti u džungli na Sumatri ili odlutati u Saharu gdje ćemo biti primorani skakati poput divokoza sa stijene na stijenu, piti vlastitu mokraću ili jesti izmet slonova. Prije su nam potrebne vještine kako se snaći ako se izgubimo u nekoj "urbanoj džungli", odnosno nepoznatom velegradu.

Snalaženje je lako ako čovjek putuje apsolutno pripremljen, a i većina današnjih mobitela ima ugrađene aplikacije poput kompasa ili GPS-a. No, što ako izgubite te blagodati tehnologije, ili vas orobe, ili solarna baklja sprži komunikacijske satelite? Kako se onda snaći u nepoznatom dijelu nekog svjetskog velegrada?

Donosimo vam neke "urbane" vještine snalaženja u džungli sazdanoj od asfalta, betona, čelika i stakla, piše BBC.

Satelitske antene

Odlutali ste u nepoznati dio grada, a na ulici nema žive duše koju bi priupitali za smjernice. Dovoljno je da pogledate na pročelja zgrada, te ako uočite satelitsku antenu na dobrom ste putu da saznate strane svijeta.

Naime, sve satelitske antene su fiksirane na jedan satelit koji je uvijek na istom mjestu, pa su tako u Hrvatskoj antene  okrenute prema jugu.

Crkve

Od davnina vjerski objekti su izgrađeni na takav načina da nam mogu uvelike pomoći u orijentaciji. Kršćanske crkve su izgrađene tako da ulaz gleda prema zapadu, a oltar je okrenut prema istoku.

Ako ste slučajno zapeli u nekoj muslimanskoj zemlji potražite džamiju, a da bi pronašli orijentir morate ući u nju. Potražite nišu na jednom zidu, mihrab, a on je uvijek okrenut u smjeru Kible, odnosno prema Meki.

Pratite ljude

Prije navigacije i radara stari moreplovci su kopno pronalazili tako što su pratili ptice, a zašto mi ne bi primijenili njihovu tehniku, samo što bi umjesto ptica pratili ljude. Držite se on narodne: „Kud mali Mujo tud i ja", pratite velike grupe ljudi, pogotovo u doba kada završava radno vrijeme. Ljudi će vas dovesti do javnog gradskog prijevoza, a u jutarnjim satima hodajte suprotno od mase jer oni upravo dolaze sa neke stanice.

Pratite ulice

Ceste ne niću slučajno, te kako bi olakšale pristup i izlaz iz grada postavljene su na specifične načine, ovisno da li ste u centru ili na rubnim dijelovima.

Na jugu ili sjeveru grada ulice su najčešće orijentirane sjever-jug, a ceste koje se nalaze na sporednim stranama svijeta imaju tendenciju da budu usmjerene na sjeverozapad ili jugoistok. Ako pogledate mape velikih gradova učit će te radijalni uzorak.

Satelitska snimka Pariza, Wikipedia

Oblaci

Najbolji način da ne izgubite smjer kretanja je da ga se uvijek pridržavate, a najbolji način za to je da pogledate u nebo i zapamtite u kojem se smjeru kreću oblaci. Takva orijentacija vam je korisna da zadržite željeni smjer kretanja, pogotovo ako ste se odlučili koristiti podzemnu željeznicu.

Ako izađete na površinu u nepoznatom dijelu grada samo pogledajte u nebo, te ako nije došlo do dramatične promjene vremena, vjetar bi se trebali pomicati oblake u istom smjeru od vašeg zadnjeg promatranja.

18.10.2011. 14:38:31
Novi komentar
nužno
nužno