« Lifestyle STANOVANJE
objavljeno prije 13 godina i 2 mjeseca
POBIJEDITE GLJIVICE

Kako se riješiti plijesni u stanu?

Plijesan može biti opasna za zdravlje i izazvati alergije, saznajte kako trajno ukloniti gljivice

Plijesan
Plijesan (YouTube)
Više o

čišćenje

,

gljivice

,

plijesan

Osim što ne izgleda higijenski, plijesan u stanu predstavlja potencijalnu opasnost za zdravlje jer može izazvati neugodne alergije. Na nastanak plijesni utječu četiri faktora: vlažne prostorije, temperatura između 18 i 25 stupnjeva, izvor hrane (celuloza koja se nalazi u bojama, tepihu, tapetama...) i odgovarajuća pH vrijednost.

Plijesan u kupaonici
Kupaonice gljivicama pružaju idealne uvjete za preživljavanje i razmnožavanje. Ako ih primijetite na silikonskim fugama, trajno ćete ih ukloniti isključivo zamjenom fuga. Postojeći silikon potrebno je u potpunosti odstraniti, fuge dezinficirati 80-postotnim alkoholom te postaviti novi silikon. Za fuge između pločica preporučuje se čišćenje alkoholom ili sredstvom za čišćenje koje sadrži klor.

Plijesan na prozoru
Postojeću plijesan odstranite alkoholom (70-80-postotnim). No, ukoliko se želite trajno riješiti problema potrebni su vam kvalitetni prozori koji ne propuštaju vlagu. Vjerojatnost nastajanja plijesni možete smanjiti redovitim i pravilnim prozračivanjem što znači da dva do tri puta dnevno na pet minuta napravite propuh u stanu.

Plijesan na zidu
Manje nakupine plijesni u kutevima sobe možete ukloniti sredstvom za čišćenje koje sadrži klor (u prodaji najčešće u obliku spreja) te brusnim papirom. Učinkovit je i koncentrat octa. Ukoliko je cijeli zid prekriven gljivicama neophodno je pronaći uzrok vlage i u potpunosti sanirati cijelo područje.

Plijesan na drvetu
Gljivice koje su napale namještaj posebno je teško odstraniti izvana jer plijesan dopire duboko u drvo. Ukoliko alkoholom odstranite samo vidljive dijelove, plijesan će se vrlo brzo vratiti. Stoga joj je potrebno oduzeti vlagu te dobro osušiti drvo. Nastanak plijesni na namještaju možete spriječiti tako da namještaj odmaknete od zidova za nekoliko centimetara kako bi zrak mogao slobodno cirkulirati.

Plijesan na hrani
Ukoliko se plijesan pojavila u staklenci s marmeladom, dovoljno ju je samo odstraniti žlicom jer se gljivice zbog visokog udjela šećera ne mogu proširiti po cijelom proizvodu. S druge strane, kruh, meso i sireve koje je napala plijesan pametnije je odmah baciti u smeće.

28.03.2011. 14:31:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    suzana
    03.07.2013. 12:52
    kako pronaći uzrok vlage, nisam imala vlagu do trenutka postavljanja plastične stolarije a tada se pojavila vlaga u svim prostorijama redovito prozračujem zimi propuhom temperiram grijanje na 23 stupnja noću na 18 šta napraviti, pozdrav iz osijeka
  2. avatar
    Davor Sabljak
    02.03.2014. 17:34
    Dobri savjeti, hvala iako slažem se da je najvažnije naći uzrok vlage
  3. avatar
    Davor Sabljak
    02.03.2014. 17:34
    Dobri savjeti, hvala iako slažem se da je najvažnije naći uzrok vlage
Novi komentar
nužno
nužno