« Lifestyle STANOVANJE
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
IDEJE ZA SVAKI DOM

Kako se riješiti neugodnih mirisa u kuhinji

Osvježivači zraka u obliku spreja nisu preporučljivi u kuhinji jer bi im sadržaj mogao dospjeti u hranu. Međutim, postoje alternativna rješenja

Kako s riješiti neugodnih mirisa u kuhinji
Kako s riješiti neugodnih mirisa u kuhinji (Shutterstock)
Više o

kuhinja

,

obrnuta kuća

,

smrad

,

Montgomery Clift

Kuhinja može biti izvor nevjerojatno ugodnih mirisa - od onoga pečene pite od jabuka do mirisa slasne piletine i raznih umaka. Međutim, jednom kad se završi s kuhanjem, ostatci namirnica i hrane, ako dugo stoje po kuhinji, mogu prouzročiti iznimno neugodne mirise koji će vas natjerati na povraćanje. Korištenje osvježivača zraka dobro je za ostatak kuće, ali za kuhinju baš i ne jer bi mogao dospjeti do hrane. U slučaju nužde, evo što vam može biti od koristi u sprječavanju neugodnih mirisa:

Naranča/Limun. Ako vam je frižider poprimio neugodan miris, limun je rješenje. Ostavite komadić limuna (ili naranče) ili jednu četvrtinu šalice limunova soka u jedan kut u frižideru i s lakoćom ćete neutralizirati nepoželjne mirise. Ovim voćem možete osvježiti i mikrovalnu pećnicu. Stavite nekoliko kriški limuna ili naranče u zdjelici s vodom u mikrovalnu pećnicu i grijte to sve oko 30 sekundi.

Ugljen. Ako vam kanta za smeće slučajno stoji u blizini kuće ili je pak imate u dvorištu kod sporednog ulaza, ne bi bilo loše da na njeno dno stavite malo drvenog ugljena koji će upiti sve neugodne mirise. To nije loša ideja ni za velike kante za smeće, naročito ako su već pune, a komunalni djelatnici ulicom prolaze tek za koji dan.

Natrijev bikarbonat ('soda bikarbona'). Smrdi vam iz odvoda iz sudopera? Operite posuđe, uspite šalicu natrijeva bikarbonata u odvod i ostavite tako nekoliko sati. Zatim naspite vrele vode u odvod.

Kava. Pretpostavimo da ste za ručak pripremali jelo od svježe ribe, škampa ili nekih drugih morskih plodova. Tko god je ikada nešto radio s njima zna da imaju intenzivan miris koji ne odgovara baš svima. Stavite u zdjelu smrvljena zrna kave i to ostavite na kuhinjskom pultu ili stolu na kojem ste pripremali jelo. Snažan miris kave neutralizirat će mirise morskih plodova. Na sličan način možete ukloniti i miris luka s ruku - u dlanovima protrljajte malo smrvljenih zrna kave i to je to.

Začini. Cimet, klinčić i muškatni oraščić idealna su mirisna kombinacija sa smirenje. Kuhajte ih u zasebnoj zdjeli dok istovremeno pripremate jelo koje ima intenzivan miris.

Jabučni ocat. Često pripremamo hranu nakon koje ostaje jak miris (neki bi rekli i smrad). Kako biste to izbjegli, stavite u blizini pećnice zdjelicu s malo jabučnog octa. Možete u octu natopiti i krišku kruha i staviti je na tanjur pored izvora neugodnog mirisa i problem riješen.

Napomene:

  • U slučaju da imate kuhinjsku napu svakako je koristite prilikom kuhanja.
  • Kada ostavljate ostatke hrane i namirnica u frižider dobro ih umotajte. Redovito čistite frižider.
  • Čistite pećnicu nakon svake uporabe. Mrlje i ostatci hrane idealna su mjesta za nastanak bakterija i neugodnih mirisa
04.10.2010. 15:25:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    zoran
    30.09.2013. 23:42
    Ako zelite izvuci smrad iz frizidera, garderobera, cipelarnika, mikrotalasne, rerne ....
Novi komentar
nužno
nužno