« Lifestyle STANOVANJE
objavljeno prije 8 godina i 5 mjeseci
EH, DA ...

Kako se riješiti nereda u kući

Nered nas dekoncentrira, unosi nemir, privlači loše energije i, sve u svemu, predstavlja stanje u kojem vaša kuća ne bi trebala biti

Bacite se na čišćenje i spremanje
Bacite se na čišćenje i spremanje (Arhiva)
Više o

nered

,

obrnuta kuća

,

dom

,

nemir

,

kaos

U neurednom domu teško se može opustiti. Ipak, spremanje prostorija umara i oduzima vrijeme. Donosimo 10 savjeta kako da olakšate sebi i ukućanima

Brzo sređivanje kuhinje - svaki dan odvojite 5 minuta za čišćenje nereda. Prljavo suđe vas neće oraspoložiti ujutru, zato ga operite prije spavanja. Ukoliko imate perilicu suđa, suđe ubacite unutra. Raspremite stol, očistite sudoper kako svako jutro ne biste morali čistiti prije doručka ili kave.

Budite bezobzirni sa odjećom - i ovdje primjenjujte pravilo "kada dolazi nova stvar, stara se izbacuje". Pretrpane police i ormari samo će vam otežati posao pri slaganju, čišćenju i odabiru odjeće.

Čišćenje na štopericu -  vremensko ograničenje neke aktivnosti može doprinijeti većoj efikasnosti, to se odnosi kako na mentalne aktivnosti, tako i na jednostavne fizičke poslove. Namjestite timer na 20 minuta i čistite. Kad je vrijeme ograničeno bit ćete brži i efikasniji, a u glavi nećete imati dojam da morate čistiti cijeli dan.

Iz sobe uvijek ponesite nešto usput - kada izlazite iz dnevne sobe, kuhinje ili spavaće sobe i vidite da neka stvar ne pripada toj sobi - ponesite je. Svakako se krećete i iskoristite trenutak kad su vam ruke prazne. Tako ćete usput pospremiti stvari i vratiti ih na mjesto gdje pripadaju.

Police - police su neophodne i ne treba žaliti na njima. Što više polica, to više slobodnog i urednog prostora. Dječja soba treba biti opremljena dovoljnim brojem polica i ormara kako bi knjige, odjeća i igračke uvijek bili složeni.

Skladištenje - svaki predmet treba imati svoje mjesto, a posebno glomazne stvari. Primjerice, daska za peglanje, sklopljena, treba imati mjesto gdje neće smetati i pri tome zauzimati potreban prostor. Kada kupujete stvari odmah razmišljajte gdje će biti njihovo mjesto.

Više ruku - manje poslaključite sve ukućane u kućne poslove. Naučite djecu da pomognu onoliko koliko mogu. Vraćanje stvari na svoje mjesto, skupljanje odjeće, vraćanje hrane u frižider i sl. sigurno nije teško.

Vraćanje stvari na njihovo mjesto - stvorite naviku da vratite stvari na mjesto. To će vam pomoći da manje vremena provedete raspremajući kuću, a s druge strane uvijek ćete znati gdje šta stoji-

Zbogom, papiri - reklamni katalozi, recepti za lijekove, letci, novine i slični papiri često se gomilaju na stolovima, u ladicama i na mjestima gdje ne trebaju biti. Bitne račune odvojite i složite ih u poseban fascikl, a ostale bacite. Nakon što pročitate dnevne novine sutra ih bacite, isto vrijedi za kataloge.

Zlatno pravilo kupovine - kada kupite neku novu stvar, staru bacite. Tako ćete riješiti problem nagomilavanja nepotrenih predmeta u kući koji zauzimaju prostor.

09.02.2016. 15:00:00
Novi komentar
nužno
nužno