« Kultura
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca

Kako se izgovara ime Božje?

Njemački povjesničar istražio kako najispravnije izgovoriti Božje ime i je li Jahve najtočnije

Ni kod starokršćanskih teologa nije bilo jasno kako se piše ime Božje, dok većina kršćana ne zna sa je Jahve ime Boga
Ni kod starokršćanskih teologa nije bilo jasno kako se piše ime Božje, dok većina kršćana ne zna sa je Jahve ime Boga
Više o

Jahve

,

Bog

,

stari zavjet

,

božje ime

Starokršćanski izgovor i pisanje Božjeg imena Jahve možda nije najispravniji, proizlazi iz istraživanja njemačkog evangeličkog crkvenog povjesničara koji je proučavao izvore i istraživao nastanak toga imena.

Naime, univerzalno izgovaranje Isusovog, Marijinog, Petrovog, Mojsijevog ili bilo kojeg drugog imena koje se nalazi u Bibliji, zbog različitosti između originalnog hebrejskog i grčkog jezika te suvremenih jezika koje danas koriste vjernici, nije moguće.

Drukčiji izgovor

Jednako je i s Božjim imenom Jahve ili Jehova koje se u različitim jezicima različito piše i izgovara. Pa ipak, povjesničare je zanimalo kako bi bilo najispravnije. Već duže su preferirali  oblik Božjeg imena Jahve, no je li to i najtočnije?

Stari zavjetU hebrejskom pismu do ranog srednjeg vijeka nisu postojali samoglasnici, pa se i ime pisalo JHVH bez pripadajućih samoglasnika. Božje ime u Starom zavjetu sastoji se od suglasnika Jod-He-Vav-He. Iz slijeda suglasnika ne proizlazi način na koji se taj takozvani tetragram izgovara. 

- U hebrejskom pismu do ranog srednjeg vijeka nisu postojali samoglasnici, pa se i ime pisalo JHVH bez pripadajućih samoglasnika - podsjetio je profesor Wolfram Kinzig, crkveni povjesničar na Evangeličkom teološkom fakultetu Sveučilišta u Bonnu.

Božje ime u Starom zavjetu sastoji se od suglasnika Jod-He-Vav-He. Iz slijeda suglasnika ne proizlazi način na koji se taj takozvani tetragram izgovara.

- Korištenje imena Jahve unatoč tome nije pogrešno iz kršćanske perspektive. Samo moramo biti svjesni činjenice da ne znamo točno kako se to ime izgovara - tvrdi Kinzig.

Crkveni povjesničari dosad su vjerovali da su u stanju rekonstruirati izgovor Jahve iz grčkih i latinskih prijepisa starokršćanskih teologa. Grčka verzija tetragrama u obrađenim rukopisima nije međutim jedinstvena, smatra Kinzig.

Zabluda kršćana

- Ni kod starokršćanskih teologa nije bilo jasno kako se piše Božje ime. Nije postojalo jedinstveno pravilo ni u pisanju niti u izgovoru četiriju slova o kojima je riječ - dodao je.

Zanimljivije je možda to što velik broj kršćana uopće i ne shvaća da je Jahve ili Jehova ime Isusovog Oca, Boga osobno. (HINA) 

10.04.2008. 23:01:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
 1. avatar
  sengun milinkovikc
  05.04.2011. 16:11
  jas garantiram so mojot zivot deka bozjeto ime e jehova verskite vodici ne go priznavat bozjeto ime jehova zatoa sto ako go priznavat bozjeto ime nema od sto da zivejat i lazat narod ali ke odgovorat pred jehova site
 2. avatar
  sengun milinkovikc
  05.04.2011. 16:17
  slava mu na naj mokniot bog jehova naskoro ni vetuva nova zemla i nebesa ovako kaze j e h o v a ja sto sam naumio to i ce ostvarim jer jehova bog nie covek da lazeeeee osvestite se dobro luge ne idite u zabluda jehova ceka na vas
 3. avatar
  sengun milinkovikc
  05.04.2011. 16:24
  jehovinite svedoci zasto propovedat od kuka na kuka eve odgovor ali prvo eden primer eden covek neli sega raboti cel mesec i ceka na svoja plata samo ceka na svoja plata za da moze da si kupi za trosok taka i jehovinite svedoci morat da rabotat za da dobijat vecen zivot i propovedat od kuka na kuka i pomagat na drugite da se spasat od ovoj zol sistem isus rekol na svoite apostoli idete i napravite ucenici od bilo koja nacija od bilo koja raasa pred jehova site sme istiiiiiiiiiiiiii
 4. avatar
  dea
  23.11.2011. 23:06
  JHVH nije imenica, nije pridjev, ni prilog... ovaj sveti tetragram je najbliži glagolu, označava aktivnost, radnju, Božju dinamičnu PRISUTNOST koja je bila, koja jest i koja će biti TU. Pojam JHVH nije osobno ime! Bog se odbija nazvati bilo kojim imenom (odbija kategorizaciju) jer Njegovo Biće nadilazi svako poimanje. Odgovor na naslovno pitanje: ne izgovara se:p
 5. avatar
  Miljenko
  06.11.2018. 12:55
  Nije Jahve nego Yahuah. A Sin Božji je Yahusha.
Novi komentar
nužno
nužno