« Biznis
objavljeno prije 11 godina i 8 mjeseci
MDA ...

Kako sam sebi sabotirati karijeru

Kakve sve gluposti radimo na poslu i koje su sve posljedice na našu karijeru i mogućnost napredovanja

Malo bolje razmislite što radite
Malo bolje razmislite što radite (FreeDigitalPhotos)
Više o

nove tehnologije

,

karijera

,

uspjeh

,

donošenje odluka

Ako vam je dosta toga da vas kolege koji su došli nakon vas preskaču na hijerarhijskoj ljestvici, poslušajte savjete Business Insidera koji navodi najčešće greške kojima sami sebi kopate rupu.

Za početak, zna li se za vas dovoljno? Vi možda radite genijalne stvari, no ako to nitko od nadređenih ne zna, kao da ih niste ni napravili. Znači, treba se potruditi i proslijediti informaciju na diskretan način kako bi vaši napori, pohvale klijenata i uštede koje ste ostvarili dobile zasluženu pažnju.

U slučaju da ne dobijete pohvale koje mislite da trebate dobiti, nemojte biti defanzivni i reći sami sebi, OK, drugi put. Nema drugog puta! Potrudite se jače, inače ćete završiti u dostavi i na kuhanju kava za poslovne partnere s kojima ste nekad pregovarali ravnopravno.

Sposobnost donošenja brzih i točnih odluka je sjajna stvar, no ipak nemojte potezati pištolj prerano. Svaka greška skupo će vas koštati, a osim ako niste i vlasnik tvrtke u kojoj radite, mogli biste i izgubiti posao.

Sindikalce ne vole previše, no tražiti prava koja vam pripadaju i koja ste dogovorili spada u očuvanje integriteta. Ako nešto ne valja, recite jasno i glasno, nemojte se povući u kut i plakati. Naravno, pritom pripazite da ne postanete dosadno zanovijetalo, nego budite, kako se to sad lijepo kaže, asertivni i samopouzdano branite svoja prava, stavove i ideje.

Laganje, vjerojatno, ne treba obrazlagati previše, jer kad jednom počnete plesti mrežu laži, na kraju ćete se naći sami zamotani u nju, a pauk koji će zadati posljednji udarac bit će šef kadrovske s vašom radnom knjižicom i otkazom u ruci.

U tu kategoriju spada i neorganiziranost i kaotičnost u poslu, jer ako je sve u glavi, tamo će sigurno nastati zbrka, počet će se događati kardinalne greške i opet će se na kraju priče ukazati taj šef kadrovske ...

Ako kolege i šefovi nešto ne vole, to su ona zanovijetala kojima sve ne vrijedi, loše je i ne valja. Cinične primjedbe i jeftini štosevi na račun šefa, tajnice i loših majstora jednom će nasmijati okolinu, no ubrzo ćete stajati sami sa šalicom kave u ruci i buketom upitnika nad glavom.

Za kraj ostavljamo lijenost, pritom misleći na lijenost mozga. Nove tehnologije svima donose neku prednost ako ih znaju iskoristiti, a ako je vaš krajnji domet čitanje maila i eventualno dizanje fotki na Facebook, brzo ćete ostati u zapećku.

09.10.2012. 21:01:00
Novi komentar
nužno
nužno