« Svijet
objavljeno prije 2 godine
TRIKOVI

Kako Rusija zaobilazi medijsku blokadu?

Ruske propagandne televizijske postaje zabranjene su u Njemačkoj. Kremlj otada pokušava preko novih kanala i simpatizera zaobići tu medijski blokadu u EU-u

Tone botova rade neumorno
Tone botova rade neumorno (Arhiva)
Više o

Rusija

,

medijska blokada

Nakon izvještaja o zvjerstvima u Buči, ruska propaganda je u punom zamahu. Ona tvrdi da je, između ostalog, riječ o inscenaciji. Do sada su ruski državni mediji kao što je RT igrali središnju ulogu u širenju propagande Kremlja na međunarodnoj razini.

Kanal RT DE, ranije RT Deutsch, razvio se, kako su pokazale analize, u jednog od najvažnijih poticatelja pokreta tzv. „querdenkera" (protivnika mjera i cjepiva protiv korone) u Njemačkoj i EU-u tokom pandemije.

Uskaču službeni kanali

No u međuvremenu je zavladala tišina na kanalima preko kojih su do sada RT DE i drugi ruski državni mediji slali svoje poruke svijetu. Umjesto toga, na važnosti su dobili nastupi ruskih diplomatskih predstavništava na društvenim mrežama. Na primjer, nakon što su fotografije i snimke iz Buče izazvali užas međunarodne javnosti, rusko Ministarstvo vanjskih poslova je na raznim računima na Twitteru širilo tvrdnje o montiranim zločinima. Među njima su i račun na Twitteru ruskog veleposlanstva u Njemačkoj te profil na Facebooku veleposlanstva u Slovačkoj.

Političar njemačke stranke Zeleni Konstantin von Notz traži da operateri tih velikih platformi reagiraju isto kao što su reagirali na ciljane lažne izvještaje o covidu-19.

Twitter reagira

Twitter je u međuvremenu ograničio domet mnogih računa ruske vlade na toj platformi - službene profile ministarstava i veleposlanstava, kao i račune visokih ruskih dužnosnika. To je, međutim, relativno blaga mjera, jer se ti računi sada više ne preporučuju, a nisu zatvoreni. Pri tom, postoje očigledna kršenja pravila Twittera.

Na primjer 10. ožujka je ruska ambasada u Londonu tvrdila da je bombaški napad na rodilište u ukrajinskom gradu Marijupolju lažiran. Ta tvrdnja je bila pogrešna i Twitter je kasnije uklonio te postove. Istraživanje britanske televizije BBC otkrilo je više dezinformacija koje kruže na službenim računima ruske vlade. BBC također procjenjuje da se radilo o koordiniranim aktivnostima s više računa, čime se krše pravila Twittera.

Alternativni kanali i „korisne pristaše"

Rusija ipak i dalje pokušava širiti sadržaj svojih državnih medija. Postoji više internetskih adresa preko kojih se emitira sadržaj RT DE - na primjer u određenim grupama na Facebooku koje se predstavljaju kao „mirovne inicijative" ili grupe u kojima se okupljaju tzv. „slobodni građani".

Bodo Schiffmann, popularan među onima koji negiraju postojanje korone, jedan je od onih koji preuzimaju sadržaje s novih kanala RT i distribuira ga preko Telegrama. Te sadržaje tamo mogu vidjeti deseci tisuća korisnika. Schiffmann je čak jedno vrijeme neprekidno prenosio program RT DE preko svog računa na Telegramu, a prestao je jer očigledno nije bilo dovoljno interesa.

Početkom veljače RT DE je zabranjen zbog toga što nije imao dozvolu za emitiranje. Početkom ožujka EU je zabranio distribuciju sadržaja RT i Sputnjika unutar Unije, „sve dok se ne okonča agresija na Ukrajinu i dok Ruska Federacija i njoj bliski mediji ne prestanu s aktivnostima dezinformiranja i manipulacije informacijama protiv EU-a i njegovih država-članica."

Za to vrijeme, Rusija je zabranila emitiranje programa Deutsche Wellea, a nakon invazije na Ukrajinu drastično ograničila rad neovisnih medija i društvenih mreža.

Piše: DW/agencije
13.04.2022. 08:01:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    13.04.2022. 09:24
    Uzas je putin
Novi komentar
nužno
nužno