« Život
objavljeno prije 2 godine i 6 mjeseci
SAVJETI

Kako riješiti probleme u vezi bez svađe

Moći reći što osjećamo, čega se bojimo ili što nam smeta kod te druge osobe, a da ne govorimo zidu ili da se razgovor svaki put ne pretvori u sukob - pravo je bogatstvo

Kako treba komunicirati
Kako treba komunicirati (Shutterstock)
Više o

svađa

,

problemi

,

komunikacija

Komunikacija je ključ svake kvalitetne veze, tako da možete biti potpuno sigurni - ako je nema, više neće biti ni odnosa... Svi smo barem jednom čuli da netko izgovara onu zlokobnu rečenicu - ne mogu razgovarati s njom/njim, a nakon toga je ubrzo uslijedio kraj.

Stoga, mirno se može konstatirati - moći reći što osjećamo, čega se bojimo ili što nam smeta kod te druge osobe, a da ne govorimo zidu ili da se razgovor svaki put ne pretvori u sukob - pravo je bogatstvo.

Naučimo ponešto o kvalitetnoj komunikaciji u vezi:

Bijes - ni ne započinjite razgovor u takvom raspoloženju, pričekajte dok se ne ohladite pa bilo to i dva dana. Tada hladne glave pristupite problemu, ako on uopće još postoji.

Gledanje u oči - važno je dati do znanja sugovorniku da vam je važan i da želite pridonijeti vašem odonosu. 

Istina - ako vaš partner baš nikada nije iznio smeće, oprao suđe ili nešto treće, možete reći "nikada". Ali to je rijetko slučaj. Stoga ne počinjite raspravu s: "Ti nikada...".

Kako početi razgovor - nikako ne napadajte osobu s kojom razgovarate. Ako vam nešto kod nje smeta, naučite to reći na nenametljiv i neosuđujući način jer ćete tako spriječiti da se ta osoba krene braniti te ćete osigurati plodno tlo za daljnji razgovor.  

Ne budite zlopamtilo - u konstruktivnom razgovoru važno je držati se teme koja vas "žulja". Ako je sada to čišćenje stana, nemojte prelaziti na nešto što se dogodilo prije par mjeseci ili čak i ranije ili pak na nešto što nema veze s vašom temom. Time samo napadate partnera i potencirate sukob, a ne komunikaciju u vezi. 

Ne zaboravite važnost razgovora - ne gurajte probleme pod tepih. Tamo se samo gomilaju. Naučite kvalitetno razgovarati pa i posvađati se ponekad. Sve je to za ljude. 

Osigurajte vrijeme za razgovor - nemojte partnera prekidati u poslu ili vući za rukav dok se sprema izići iz stana. Ako želite s njim razgovarati o nečemu što vam je važno, pronađite dobar trenutak - možda je to večera ili šetnja. 

Slušajte - sigurno i vaš partner ima što za reći. Slušajte ga.

Dakle, zapamtite i primjenite!

01.05.2017. 20:01:00
Novi komentar
nužno
nužno