« Život
objavljeno prije 2 godine i 2 mjeseca
SAZNAJEMO

Kako raditi u inozemstvu?

Čuli ste i pročitali mnogo priča o tome kako su ljudi pronašli odličan posao u inozemstvu i spremni ste okušati svoju sreću? O tome kako pronaći posao i kako raditi u inozemstvu, čitajte u nastavku

Nekoliko vrlo korisnih savjeta...
Nekoliko vrlo korisnih savjeta... (Arhiva)
Više o

rad u EU

,

rad u inozemstvu

,

rad u Njemačkoj

Ne želite biti ona osoba koja je propustila svoju šansu za uspjeh, i odlučili ste potražiti posao u inozemstvu? Odlično, naoružajte se strpljenjem i krenite u potragu! Na internetu ćete pronaći mnogo stranica i portala koji nude različite poslove, te počnite pregledavati ono što se nudi i prijavljivati se na one odgovarajuće. No, prije nego krenete na put, uzmite u obzir sljedeće.

Naučite barem osnove jezika

Ako želite uspješnu karijeru u inozemstvu, tada je znanje i učenje jezika te države apsolutno nužno. Iako na samom početku možete djelovati vrlo simpatično sa svojim „hvala", „molim" i „dobar dan", s vremenom će se od vas početi očekivati da se možete sporazumjeti, a zatim i normalno razgovarati na jeziku zemlje u koju ste se odlučili preseliti. Upišite tečaj, pronađite jezične lekcije na internetu ili razgovarajte s ljudima koji znaju jezik dok ste još u Hrvatskoj - potrudite se i savladat ćete ga u kratkom roku, zahvaljujući čemu ćete brže i lakše napredovati, ali s vremenom i tražiti bolje plaćene poslove.

Saznajte koje su vam prava i obveze

Zakoni u Hrvatskoj i drugim zemljama nisu isti, tako da je potrebno saznati koje su vam obaveze u zemlji u koju ste stigli, ali i koja prava imate. Na primjer, pri odlasku iz Hrvatske koji traje dulje od godine dana, dužni ste prijaviti privremeni odlazak u policijskoj upravi, postaji ili putem diplomatske misije-konzularnoj ureda u zemlji kojoj boravite.

Budite spremni za razne poslove

Kada dođete u inozemstvo, postavite si pitanje: je li vam važnije pronaći posao u struci ili vam je važnije pronaći posao odmah? Bez obzira na formalno obrazovanje i iskustvo, često je na početku jednostavnije pronaći posao koji je možda ispod vaših kvalifikacija. Zahvaljujući takvom poslu, moći ćete pokriti osnovne troškove, a istovremeno možete tražiti bolje plaćene poslove prema vašoj stručnosti za koje se možete prijavljivati.

Poslodavci cijene kvalitetne radnike

Ako ste radišna osoba koja pravovremeno i kvalitetno izvršava svoje radne zadatke, tada će vas poslodavci jako poštivati, ali i cijeniti vaš rad. Uzmite u obzir da se zakoni i pravila u inozemstvu strogo poštuju, što se od vas kao radnika isto očekuje. Dolazite na posao na vrijeme, poštujte vrijeme pauze i sve druge obaveze, i vrlo će vam se brzo ukazati mogućnost za napredovanje i bolje pozicije.

U inozemstvu je jednostavnije promijeniti posao

Davno su prošla vremena kada su zaposlenici proveli cijeli svoj radni vijek na istom radnom mjestu. Danas je promjena posla značajno brža i jednostavnija, a posebno je tako u zemljama Zapadne Europe. Kada imate kvalitetne reference i želju za učenjem i napredovanjem, promjena posla neće biti velik problem.

Neka vaš CV bude ažuriran

U skladu s prethodnim, pobrinite se da vaš životopis uvijek bude popunjen najnovijim informacijama kako biste ga imali spremnog u svakom trenutku. Naime, kada odete u inozemstvo kako biste zaradili, i ako se pokažete dobrim, velika je šansa da će vas kontaktirati drugi poslodavci kojima su potrebni zaposlenici vašeg profila. Kako ne biste propustili te mogućnosti, neka vaš CV uvijek bude ažuran da ga možete poslati zainteresiranim poslodavcima. I, ako još niste savladali strani jezik, dajte ga na profesionalni prijevod jer će loš prijevod i neprimjeren jezik smanjiti vaše šanse, bez obzira na kvalitetu referenci i stručnosti.

Rad u inozemstvu može zvučati pomalo zastrašujuće, no, ako ste donijeli čvrstu odluku i spremni ste efikasno raditi, tada je samo pitanje trenutka kada ćete ostvariti zacrtani uspjeh i ono zbog čega ste se otisnuli u inozemstvo.

09.02.2022. 15:01:00
Novi komentar
nužno
nužno