« Život
objavljeno prije 2 godine i 7 mjeseci
PRVAŠIĆI

Kako pripremiti dijete za prvi dan škole

Ako smatrate da će mu u školi biti teško ili da ga ne čekaju dobra iskustva, šaljete mu zbunjujuće poruke gdje se verbalno počinje razlikovati od neverbalnog

Velik korak za prvašiće
Velik korak za prvašiće (Arhiva)
Više o

škola

,

prvašići

,

prvi dan škole

Prvi dan škole je na vratima, a vi imate malca koji nestrpljivo, ali i sa zebnjom očekuje svoj prvi susret sa školskim klupama? Vjerujemo da želite djetetu ovaj važan korak u životu učiniti što lakšim, no ako napravite nešto pogrešno, teško ćete to ispraviti kasnije...

Polazak u prvi razred osnovne škole veliki je korak, kako za dijete, tako i za roditelje. Značajna je to životna prekretnica gdje će vaš mališan zakoračiti u novo životno razdoblje. 

Priprema za školu može biti veoma stresno iskustvo, a u nastavku saznajte kako da polazak u prvi razred prođe bez suza. 

Igra čini važan segment djetetovog života.

Putem nje djeca iskazuju sreću, tugu, strahove, frustracije i ostale emocije te roditelji na taj način najlakše mogu uvidjeti bori li se njihovo dijete s nekakvim problemima.

Također, za vrijeme igre se razvija djetetov mozak i razne vještine pa se na taj način mogu itekako spremati za školske dane - postoje brojni zabavni načini učenja pisanja, čitanja te rješavanja matematičkih zadataka.  

Priprema za školu može uključiti i adaptiranje djeteta na novu situaciju. Šetnja s njime do škole i školskog igrališta, pričanje o svojim školskim danima ili o predmetima koje će imati.

Roditelji mogu itekako i negativno utjecati na dječji doživljaj škole.

Ako smatrate da će mu u školi biti teško ili da ga ne čekaju dobra iskustva, šaljete mu zbunjujuće poruke gdje se verbalno počinje razlikovati od neverbalnog - možda smatrate da dijete ne razumije vaše osjećaje, no ono ih veoma dobro prepoznaje. 

Važno je objasniti mališanu da mu stižu prave obaveze te da će morati pisati domaće zadaće.

Priprema za školu valja sadržavati i učenje obavezama - ako u mlađoj dobi djeca počinju bez odugovlačenja ispunjavati zahtjeve i zadatke, tada će u odrasloj dobi mnogo lakše pristupati ozbiljnim problemima koji će ih okruživati. 

Sve u svemu, budite puni razumijevanja i ljubavi i nemojte svog mališana sutra požurivati i prenositi mu svoju nervozu - ima svoje i više nego dovoljno. Sretno!

02.09.2018. 09:01:00
Novi komentar
nužno
nužno