« Život
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
IMA RJEŠENJA

Kako prevladati sramežljivost na poslu?

Iako je sramežljivost vjerojatno i stvar gena, postoje načini kako je svladati i postići opuštenost i samouvjerenost

(Shutterstock)
Više o

posao

,

radno mjesto

,

sramežljivost

,

Steve Flowers

Stručnjaci nažalost kažu da sramežljivost može biti uvjetovana genetikom, kao neizbježno stanje koje počinje od našeg rođenja i traje dalje, a može nas ometati u nizu stvari, pa tako i u karijeri.

Za one beznadno sramežljive, današnja radna mjesta mogu biti zastrašujuća i nepoznata, prepuna vidljivog omalovažavanja i kritiziranja.

''Kad ste sramežljivi, živite u privatnom svijetu, svijetu koji je pun projekcija o tome što svi drugi misle'', kaže Steve Flowers, autor knjige 'The Mindful Path Through Shyness' ('Pažljiv put kroz sramežljivost'). ''Izolira vas od drugih ljudi i vodi vas do samokritičnosti i sumnju u same sebe. Počinjete sumnjati da niste dovoljno dobri kao i drugi.''

Ipak, ako se dobro odigra, plahost može biti prednost na radnom mjestu. Super samosvjesni zaposlenici često su pažljiviji kad se radi o potrebama drugih i imaju više razumijevanja za njihove greške.

''Zbog društvene anksioznosti osjećate malo suosjećanja za ono kroz što drugi prolaze'', kaže Flowers.

Osim toga, dodaje on, to je stanje koje se mnogo jeftinije može riješiti nefarmaceutskim sredstvima nego gutanjem različitih inhibitora koje vidimo na reklamama za antidepresive.

Ovaj psihoterapeut preporuča zaposlenicima s društvenom nervozom da uzmu predah prije važnog sastanka ili stresnih situacija.

''Provedite 10 ili 15 minuta prije važnog poslovnog sastanka trudeći se što više opustiti'', kaže Flowers. ''Slušajte zvukove ureda. Odmaknite se od mišljenja da morate impresionirati ljude, što je stanje uma, do fizičkog svijeta senzacija.''

Na kraju kaže: ''Ako možete naći način da radite s najgorim od svih kritičara, onim unutar vas samih, vidjet ćete da ste puno sposobniji raditi s onim kritičarima koji su izvan vas.''

Piše: Drew Hinshaw/Metro US
10.03.2010. 23:20:00
Novi komentar
nužno
nužno