« Biznis
objavljeno prije 12 godina i 6 mjeseci
BOLJE SPRIJEČITI NEGO LIJEČITI

Kako prepoznati lošeg poslodavca već na intervjuu za posao

Šef vam može doslovno stvoriti ili uništiti karijeru, a kako bi izbjegli potencijalne neugodnosti donosimo vam kako prepoznati loše već na razgovoru za posao

Fotografija vijesti
Više o

nezaposlenost

,

posao

,

razgovor za posao

,

karijera

,

intervjuu

,

loši šefovi

Dobar i sposoban šef može učiniti čuda vašoj karijeri, zbog njegovih korisnih savjeta možete naučiti puno, njegovo konstantno poticanje iz vas izvlači najbolje što možete ponuditi, a njegove kvalitetne odluke mogu dodatno izoštriti vaše vještine.

No, pošto se svi ljudi razlikuju tako postoje loši šefovi koji svojim ponašanjem i odlukama ne samo da mogu uništiti vašu karijeru i zagorčat vam boravak na radnome mjestu nego mogu upropastiti i vaš privatni život. Naime, nedavno istraživanje sveučilišta Baylor pokazalo je da stres i napetost uzrokovani maltretiranjem nadređenih negativno utječe na odnose s životnim partnerom, a to se reflektira na cijelu obite.

Šefovo zlostavljanje ne mora nužno biti očigledno kao dan, ono se može sastojati od mnogih sitnih, ali bitnih detalja u načinu kako se odnosi prema vama, od kritiziranja bez konstruktivnih prijedloga, do odbijanja vaših prijedloga bez ikakvog objašnjenja.

Postoji mnogo načina kojima se može stati na kraj maltretiranju, od suočavanja sa nadređenom osobom i pokušaj izglađivanja problema koji se ispriječio između vas, preko tužakanja njegovom šefu, do traženja pomoći u kadrovskoj službi. No, niti jedna taktika ne garantira da će se vaš položaj promijeniti, a vrlo je izgledno da umjesto prestanka napetosti doživite još više stresa.

Kako je bolje spriječiti nego liječiti situacije u kojima ćete se morati boriti sa lošim šefom, donosimo vam karakteristike koje vam mogu već pri razgovoru za posao dati uvid s kakvim gazdom ćete morati raditi.

Upotreba zamjenica

Za procjenu karaktera osobe vrlo je bitan izbor zamjenica i u kojem kontekstu ih upotrebljava. Ako vaš budući šef za vrijeme trajanja intervjua koristi zamjenicu Ti ili, iz poštovanja Vi, dok pokušava iznijeti negativne informacije, poput: Čeka Vas rad s nestrpljivim klijentima, nemojte očekivati od njega da će vam biti mentor. Ako gazda želi naglasiti uspjeh tvrtke, a pritom koristi zamjenicu Ja neka vam to bude znak da nešto nije uredu. Zamjenica Mi, u službi označavanja kolektiva, može indicirati da poslodavac ne želi preuzeti krivcu na sebe i na taj način ravnomjerno svaljuje krivnju na ostale radnike.

Zabrinutost zbog vaših hobija

Postoji tanka granica između uspostavljanja iskrenog zanimanja i traženja kompromitirajućih informacija. Ako ste ostavili dobar utisak na budućeg poslodavca razgovor o vašem slobodnom vremenu i hobijima, poput humanitarnog rada ili bavljenja nekim sportom, je način na koji vas on želi što bolje upoznati. No razgovor sa šefom o vašem privatnom životu čiji je jedini cilj utvrđivanje da li vaše vanposlovne aktivnosti i obaveze oduzimaju previše vašeg vremena pokazatelj je da vam se ne piše dobro na poslu. Ne samo da na taj način pokazuje da bi vrlo rado uzurpirao vaše slobodno vrijeme s dodatnim zadacima, nego ozbiljno povređuje vaše ustavno pravo na privatnost.

Nije koncentriran

Bez obzira koja je njegova uloga u firmi totalno je neprofesionalno i nekorektno da za vrijeme razgovora za posao šef čita mailove, razgovara na telefon, tipka poruke ili prekida intervju da bi nekom zaposlenik dao zadatak. On bi trebao posvetiti apsolutnu pažnju onome što vi govorite, a ako nije uspio pronaći vremena za vas prilikom samog intervjua budite uvjereni da i budućnosti neće obraćati pažnju na ono što mu govorite.   

Nije u stanju na konkretno pitanje dati konkretan odgovor

Nejasni odgovori na vaša konkretna pitanja su vrišteći alarm da tu nešto nije uredu, bilo sa njime ili sa samom tvrtkom. Obratite pažnju na pauze između riječi i rečenica, moguće znakove neugodnosti nakon postavljenog upita, te pripazite na generičke odgovore koji zvuče kao recitiranje napamet naučene pjesmice.

 

15.12.2011. 13:17:21
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Noćna dostava
    15.12.2011. 17:04
    Kako šefa pere njegov šef, on mora prati svoje radnike. Sve je to piramida, pitanje je samo koliko ljudskosti postoji u odnosu.
Novi komentar
nužno
nužno