« Život
objavljeno prije 2 godine i 10 mjeseci
COOL

Kako prepoznati laži u porukama?

Razvojem tehnologije, mnoštvo naše svakodnevne komunikacije preselio se na ekran

Lažete? ;)
Lažete? ;) (Arhiva)
Više o

laž

,

poruke

,

istina

Laganje je čudo... naravno, ima par dobrih i hrpu loših stvari koje idu s njim. Nekad morate lagati kako ne biste nekog provrijedili, dok s druge strane ima onih koji će vam mrtvi hladni nešto izlagati u lice bez problema.

Tako da je, da, laganje univerzalna društvena pojava koja ne zna za dob, spol, rasu ni orijentaciju bilo koje vrste. Stoga ne čudi što su neki znanstvenici svoju karijeru posvetili istraživanju fenomena laganja i još dalje od toga, načinima kako uočiti kada netko nije iskren.

Na tu temu su snimljeni filmovi i serije, organizirani tečajevi, napisane knjige. No takvi se materijali često oslanjaju na sposobnost prepoznavanja mikroekspresija lica, za što je dakako potrebno biti u fizičkoj blizini s drugom osobom.

>> Što ranije dijete počne lagati, to će biti - pametnije >>

Ali s razvojem tehnologije, dobar dio naše svakodnevne komunikacije preselio se na ekran. Točnije, ona se uglavnom odvija preko poruka.

Zbog toga se danas mogu pronaći istraživanja koja pokušavaju odgovoriti na pitanja poput: "Kako uočiti laže li vam preko poruke?". Rezultate jednog od njih prenio je i IFLScience.

Rezultati su pokazali da i muškarci i žene koriste duže rečenice kada imaju namjeru lagati, pri čemu su kod žena 13 posto duže, dok su kod muškaraca marginalno duže - dva posto. Također, bilježi se blago povećana upotreba osobnih zamjenica, kao i povećana upotreba riječi kao što su "vjerojatno" i "možda".

>> Ljudi više lažu preko interneta nego licem u lice >>

Zanimljivo je da postoji velika razlika u dužini rečenica kod osoba koje studiraju i onih koji ne studiraju. Kod studenata su neiskrene poruke 25 posto duže od iskrenih, dok je u drugoj kategoriji ta razlika samo 0,12 posto. Nije jasno zašto je to tako. Slično ovome, kod studenata se vidi povećanje od 111 posto više upotrebe neodređenih riječi kao što su "vjerojatno" i "možda" prilikom laganja, dok je kod osoba koje ne studiraju povećanje samo 18 posto.

>> Laganje loše utječe na zdravlje >>

11.09.2021. 20:59:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    11.09.2021. 22:08
    Lazu svi
Novi komentar
nužno
nužno