« Život
objavljeno prije 2 godine i 6 mjeseci
ZNATE LI?

Kako otkriti je li baterija pametnog telefona neispravna?

Uređaj se isključuje čak kada je napunjenost još uvijek iznad 10 ili 20 posto? Je li vrijeme za zamjenu baterije, ili možda nije?

Jeste li sigurni da je problem u bateriji?
Jeste li sigurni da je problem u bateriji? (Pixabay)
Više o

baterija

,

pametni telefon

Primijetili ste kako vam se baterija u pametnom telefonu sve brže prazni? Uređaj se isključuje čak kada je napunjenost još uvijek iznad 10 ili 20 posto? Je li vrijeme za zamjenu baterije, ili možda nije?

Koji su znakovi da je baterija u pametnom telefonu ipak ispravna, iako imate problema?

Ako vam se vrijeme smanjilo između dva punjenja nakon nadogradnje operativnog sustava, to je uobičajeno. Novi sustavi imaju nekoliko funkcija koje nisu bile programirane kada ste kupili uređaj i često dodatno opterećuju bateriju. U ovom slučaju sigurno nećete biti jedini korisnik koji je primijetio ubrzano pražnjenje baterije nakon nadogradnje. Pričekajte dok proizvođač pusti u opticaj nadogradnju kako bi se problem riješio. U međuvremenu možete pokušati vratiti sustav na prethodnu verziju ili tvorničke postavke. Prije toga ne zaboravite napraviti sigurnosne kopije svih podataka, aplikacija, fotografija itd.   

Postoje i drugi signali koji također ukazuju na to da se problem može nalaziti u sustavu. Neki od pokazatelja su sporo pokretanje aplikacija ili nenadan prestanak rada. Isto tako ako svjetlina zaslona ne dobiva maksimum, e-pošta ili druge aplikacije kasne i sl. U tim je slučajevima, opet najbolje pokušati vratiti pametan telefon na tvorničke postavke.

Problem može biti u određenoj aplikaciji! Pogledajte u postavkama koje aplikacije ili igra vam troši najviše bateriju: Android i iOS: 'Postavke' i potražite 'Baterija'. Provjerite ima li problematična aplikacija nadogradnju. Ima li, napravite nadogradnju. Nema, jednostavno deinstalirajte i potražite alternativnu.

Sada smo došli do dijela gdje bi stvarno mogao biti problem s baterijom.

  • Ako uz uobičajenu rutinu korištenja svako malo morate puniti bateriju i imate uređaj star oko dvije godine ili više, bilo bi vrijeme za zamjenu baterije. Normalno je da baterija stari kako vrijeme prolazi jer se ciklus punjenja/pražnjenja vremenom smanjuje.

  • Drugi slučaj u kojem bi trebali zamijeniti bateriju je sjetite li neobično pregrijavanje koje do sada niste detektirali. Ali ovoj neugodnoj promijeni uzrok može biti neispravan rad neke od komponenti. Odnesite vaš pametan telefon na servis kako bi pronašli kvar i uklonili ga.

Nadamo se da smo vam barem u osnovi malo pomogli!   

 

Piše: Sanja Ledinek
20.04.2018. 16:29:00
Novi komentar
nužno
nužno