« Život
objavljeno prije 7 godina i 4 mjeseca
ZANIMLJIVO

Kako ljudi postaju kriminalci?

Istraživači su skoro četiri desetljeća pratili djecu, koja su sad 38-godišnjaci, te usporedili podatke o njihovom životu kako bi saznali što je presudilo jesu li postali kriminalci ili ne

Kriminalci ne dolaze s Marsa
Kriminalci ne dolaze s Marsa (Shutterstock)
Više o

kriminalci

,

faktori

,

okolnosti

Kriminalci, baš kao i političari, ne dolaze iz neke druge dimenzije, već odrastaju među nama i na neki način postaju osobe sklone kršenju zakona.

Grupa istraživača kažu da su otkrili koja četiri faktora u djetinjstvu utječu tko će postati kriminalac u odrasloj dobi. Studiju vodi Avshalom Caspi sa Sveučilišta Duke i bit će objavljena u novom izdanju časopisa Nature Human Behaviour.

Koristili su se podaci prikupljeni tijekom kohortnog istraživanja koje je trajalo skoro četiri desetljeća na djeci rođenoj u Dunedin, na Novom Zelandu. Oni mogu biti korisni i za procjenu kolika je mogućnost da će djeca postati pušači i pretili.

Subjekti istraživanja sada imaju 38 godina i procjenjivani su tijekom cijelog života. Kako bi dobili najnovije podatke, intervjuirali su ih i usporedili njihove zdravstvene kartone.

Faktori koji predviđaju kriminalne sklonosti vrlo su slični faktorima koji predviđaju moguće zdravstvene probleme i nezaposlenost, jer većinom je to slučaj kod istih ljudi.

Nada znanstvenika je da će istraživanje pomoći u ulaganju država u najučinkovitije programe i na područjima gdje je to najpotrebnije.

Četiri glavna faktora za razvoj kriminalnih sklonosti su:

1. odrastanje u okruženju s niskim socioekonomskim statusom

2. zlostavljanje u djetinjstvu

3. loši rezultati na IQ testiranju u ranoj dobi 

4. niska razina samokontrole u djetinjstvu 

Očito je da morate jako paziti što radite sa svojim klincima ...

21.01.2017. 13:31:00
Novi komentar
nužno
nužno