« Fun
objavljeno prije 5 godina i 4 mjeseca
APRILILI

Kako je nastao 1. travnja?

Najprihvaćenija teorija je da potječe iz srednjovjekovne Francuske kada je francuski kralj Karlo IX. 1564. godine uveo novi kalendar

Pazite da vam danas netko ne proda foru
Pazite da vam danas netko ne proda foru (Arhiva)
Više o

1. april

,

1. travnja

,

šale

,

travanjske lude

Prvi travanj ili, kako smo ga nekad zvali, prvi april ima prilično nepoznato podrijetlo, no smatra se da su mu korijeni u dalekoj povijesti - još u drevnoj Grčkoj ili Rimu.

Najprihvaćenija teorija je da potječe iz srednjovjekovne Francuske kada je francuski kralj Karlo IX. 1564. godine uveo novi kalendar po kojem je početak nove godine s 1. travnja prebačen na 1. siječnja.

U to su doba vijesti vrlo sporo putovale, pa su mnogi nastavili slaviti novu godinu po starom kalendaru - 1. travnja, a oni koji su bili upućeniji počeli su se rugati neznalicama, šalili su se na njihov račun, ismijavali ih i nazivali "travanjskim ludama".

>> Najbolje šale za 1. april >>l

U Mađarskoj je u prošlosti bilo tipično na taj dan poslati djecu da kupe komarčevu mast, guščje mlijeko ili žice za trubu. U novije vrijeme treba biti oprezan s vijestima budući da se i mediji vole našaliti 1. travnja sa svojim slušateljima, gledateljima i čitateljima.

No, ponekad se može dogoditi da vijesti koje su trebale biti smiješne izazovu paniku, a druge se ne uzmu za ozbiljno. Tako su mnogi Amerikanci mislili da je izvješće o potresu i tsunamiju 1. travnja 1946. na Aljasci i Havajima, gdje je izgubilo život 150 ljudi, bilo prvotravanjska šala.

U svakom slučaju, pripazite danas na vickaste kolege

01.04.2015. 08:00:00
Novi komentar
nužno
nužno