« Svijet
objavljeno prije 6 godina i 5 mjeseci
RAZMIŠLJANJA

Kako izbjeći zamku koju postavlja ISIL

Perfidni teroristički napadi u Bruxellesu dokaz su za to da takozvana Islamska država sve više ide na strategiju podjele zapadnih društava, smatra Loay Mudhoon

ISIL očajnički traži izlaz iz teške situacije
ISIL očajnički traži izlaz iz teške situacije (Arhiva)
Više o

politika

,

ISIL

,

Islamska država

U vojnom smislu takozvana Islamska država već je mjesecima u povlačenju. Od početka zračnih napada zapadno-arapskog saveza, koji je formiran prije godinu i pol dana, pseudo-kalifat je izgubio skoro 40 posto teritorija koji je u Siriji i Iraku držao pod nadzorom. Uz to su - tijekom operacija saveza protiv ISIL-a - ubijene i brojne visoko pozicionirane vođe ISIL-a. Osjetno se smanjio i broj boraca iz inozemstva, otkada Turska strože kontrolira granicu sa Sirijom.

Ali ne drže ISIL samo učestali zračni napadi pod velikim pritiskom. Tome uvelike doprinose i uspjesi kurdskih milicija i novoformiranih iračkih sigurnosnih snaga, čime se stalo na put ekspanziji kalifata. U svakom slučaju izgleda da je džihadistički državni projekt u krizi, jer bez vojne ekspanzije, koju prati ekonomska pljačka, IS će teško moći preživjeti.

Širenje borbene zone

Više stvari pokazuje da „Islamska država" 2016. godine može biti uklonjena s važnih dijelova teritorija. Pripreme za međunarodno, koordinirano osvajanje Mosula, naveliko su u tijeku. Ali što se više samoprozvani kalifat gura u slijepu ulicu, njegova sredstva postaju brutalnija, kao i nove strategije. S ciljem održanja sna o globalnom kalifatu i odvraćanja od vlastitih slabosti, ISIL-u su hitno potrebni novi „uspjesi". Zato on traži nova polja djelovanja i nastoji se ugnijezditi u islamskim državama kojima prijeti raspad, prije svega u sjevernoj Africi.

Oduprijeti se populizmu

Pred takvom pozadinom može se razumjeti ISIL-ova strategija zaoštravanja konflikata: ciljanim akcijama u muslimanskim zemljama nastoji sijati razdor između sunita i šijita, kao i poticati stanje slično građanskom ratu u post-Sadamovom Iraku. Nečuvene serije napada u Tunisu, Saudijskoj Arabiji, Kuvajtu i Turskoj nose potpis terorističke mreže ISIL-a.

I u Europi se događa puno više od promotivne kampanje ISIL-ovih ekstremista, s ciljem demonstracije snage i pridobivanja novih pristaša. Napadi u Parizu, kao i Bruxellesu, dokaz su za to da se pseudokalifat sve više zalaže za perfidnu strategiju ekstremnog polariziranja i podjele među muslimanima i nemuslimanima u europskim društvima.

Suludim ubijanjem nedužnih ljudi nastoji prisiliti zapadne vlade, kao i društva, na pretjerane reakcije, koje miran suživot muslimana i nemuslimana praktično čine nemogućim. U to pripada: sve muslimane u Europi staviti pod sumnju, odnosno ograničiti njihova građanska prava.

Taj refleks se mogao vidjeti nekoliko sati nakon terorističkih napada u Bruxellesu. Opasna retorika poput „U ratu smo" jasno ide na ruku ISIL-ovim ekstremistima. Akcije suverenih država time se nastoji izjednačiti sa sotonskim terorom terorističkih milicija. Potvrdu osobnog žrtvovanja ideolozi ISIL-a traže u ekstremnom zaoštravanju situacije: da Zapad zaista povede rat protiv islama - a ne protiv jedne ubilačke bande. Da muslimani u Europi budu zbog IS-ovih terorističkih napada sustavno proganjani, kako im ništa drugo ne bi preostalo nego da se priključe nihilistima ISIL-a.

Hoće li proći takva perfidna računica terorista ISIL-a na kraju krajeva ovisi o reakciji europskih demokracija.

Piše: Loay Mudhoon/dw
30.03.2016. 08:05:16
Novi komentar
nužno
nužno