« Život
objavljeno prije 8 godina i 5 mjeseci
PRIPAZITE

Kako izbjeći blagdanske svađe

Blagdani se mogu lako pretvoriti iz dana ljubavi u dane mržnje i svađa, jer je stres na visokim razinama i potrebna je snažnija doza tolerancije

Jesam ti rekla da kupiš xyz!!??
Jesam ti rekla da kupiš xyz!!?? (Shutterstock)
Više o

blagdani

,

svađe

,

blagdanske svađe

Blagdanske svađe nisu rijetka pojava, jer obaveze i pritisak koji osjećamo ovih dana nisu zanemarivi, štoviše, češće je stres na višim razinama nego u ostatku godine.

Stoga donosimo nekoliko najčešćih razloga svađa i kako ih izbjeći:

Darovi

Problem: On je vama kupio bombonijeru - vi ste njemu kupili iPad

Rješenje: Darovi su nešto što obavezno morate dogovoriti unaprijed, kako njihov cjenovni plafon, tako i prirodu samog darivanja. Ukoliko ste u velikoj stisci s novcima ove godine (a malo tko nije), zašto se ne dogovorite za darivanje tek malih znakova pažnje, a ušteđene novce zajednički potrošite na nešto korisnije?

Bez obzira na to koji su vaši najčešći razlozi za svađu, jedno je sigurno. Optužbe i prebacivanje krivnje apsolutno ništa neće riješiti, već će samo eskalirati situaciju i uništiti vam i ono malo blagdanskog duha što vam već nisu uništili stres i recesija. Božić je vrijeme razumijevanja i praštanja, zašto to ne primijeniti i u praksi?

Lokacija

Problem: On želi da blagdane provedete kod njegovih - vi želite da to bude kod vaše obitelji

Rješenje: Nipošto nemojte raditi od ovoga veći problem nego što već jest, a posebice nemojte napadati partnera zbog njegovih želja. Ukoliko kompromis baš nikako nije moguć (primjerice, zbog udaljenosti obitelji niste u mogućnosti provesti Badnjak kod jednih, a Božić kod drugih), odvojeno slavlje gdje će svatko biti kod svojih nije najgora stvar na svijetu. Ako ništa drugo, u tih nekoliko dana odvojenosti možda ipak postanete spremniji za buduće kompromise.

Novac

Problem: Vi želite učiniti nešto za blagdane što košta - on tvrdi da si to ne možete priuštiti

Rješenje: Složite blagdanski budžet unaprijed. Uzimite u obzir sve dodatne i izvanredne troškove vezane uz darove, hranu, putovanja, zabavu i ostale blagdanske stvari. Jasno postavite gornjugranicu koliko želite potrošiti na svaku od tih kategorija i nipošto ju nemojte probijati. Blagdani su jedno od rijetkih dana u godini kad je sasvim u redu potrošiti malo više, ali to nipošto ne znači da trebate u novu godinu ući potpuno švorc.

Putovanje

Problem: Propustili ste autobus, vlak ili avion zbog toga što on nije na vrijeme uspio pronaći svojomiljeni šal

Rješenje: Putovanja su izvor nevjerojatnog stresa za većinu ljudi i često nam se čini da se s njih vraćamo umorniji negoli smo bili kad smo kretali. Imajte na umu da ni vaš partner zasigurno ne uživa u činjenici da ste si zakomplicirali putovanje i izbjegnite poriv da svaljujete krivnju na njega. Ohladite glave, sjednite za stol i pogledajte što se može napraviti da ipak na kraju zadovoljni odete na taj put kojeg ste toliko dugo planirali.

Svekrva

Problem: Njegova majka neprestano nalazi zamjerke vašim jelima - on tvrdi da to radi isključivo da vam pomogne

Rješenje: Ukoliko ni vaš partner nije u stanju obračunati se s vlastitom majkom (a mnogi nisu), nema smisla da se pasivno-agresivno prepirete sa svekrvom preko njegovih leđa. Obratite joj se direktno te joj pristojno, ali odlučno recite da vam smeta kad kritizira vaše kuhanje te ju zamolite da to više ne čini, bez obzira na to koliko joj se nešto ne sviđalo.

 

 

 

 

23.12.2015. 09:03:06
Novi komentar
nužno
nužno