« Svijet
objavljeno prije 2 godine
NIJE LAKO...

Kako integrirati ukrajinske izbjeglice u tržište rada

Njemački političari sve glasnije govore o tome kako će velik broj izbjeglica iz Ukrajine trajno ostati u Njemačkoj. I zbog toga pripremaju teren za njihovu trajnu integraciju u njemačko tržište rada

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

Ukrajina

,

tržište rada

,

izbjeglice

"S obzirom na brutalnost Putinovog napada na Ukrajinu, mi se pripremamo na to da će mnoge izbjeglice trajno ostati kod nas", rekao je prije nekoliko dana njemački ministar rada Hubertus Heil i dodao kako je za sve njih njemačko tržište rada otvoreno.

I njegov šef, njemački kancelar Olaf Scholz je prije nekoliko dana obraćajući se direktorima njemačkih kompanija koje su zastupljene na burzi naglasio važnost njemačkoga gospodarstva u procesu integracije ukrajinskih izbjeglica.

Hitni programi integracije

Kao jedan od prvih je reagirao njemački softverski div SAP koji je najavio pokretanje posebnog programa za integraciju ukrajinskih izbjeglica. Poznato je da je među izbjeglim Ukrajincima mnogo IT stručnjaka. Sa sličnim programima su krenula i druga zvučna imena poput Adidasa ili Mercedes-Benza. Njemačka željeznica ne samo da je ponudila besplatni prijevoz svojim vlakovima za ukrajinske izbjeglice nego je i naglasila kako "u svakom trenutku" nudi tri do četiri tisuće radnih mjesta.

Središnji savez njemačkih obrtnika (ZDH) je doduše objavio kako su ove aktivnosti gospodarstva u prvom redu povezana s humanitarnom pomoći, ali je u isto vrijeme objavljeno kako među izbjeglima ima mnogo onih koji posjeduju kvalifikacije posebice u zdravstveno-tehničkom sektoru što bi moglo biti "zanimljivo" i za potrebe njemačkog tržišta rada.

Predstavnici gospodarstva obećavaju pojačani angažman ali istodobno od vlasti očekuju "maksimalno uklanjanje birokratskih prepreka" kod izdavanja dugoročnih boravišnih i radnih dozvola. Za očekivati je da kompanije koje ulažu u prekvalifikacije ili jezične tečajeva izbjeglica to smatraju dugoročnom investicijom.

Opasnost iskorištavanja

Istovremeno se i poduzetnike upozorava da ne iskorištavaju nepovoljan položaj u kojem se izbjeglice nalaze. Posebno se na udaru kritika našla mesna industrija Tönnies koja je već u prošlosti bila često kritizirana zbog izrabljivanja radnika. Navodno su već na poljsko-ukrajinskoj granici predstavnici ove kompanije sa zapada Njemačke, izbjeglicama nudili zaposlenje. Tönnies tvrdi da motivi ove kadrovska akcije nisu poslovne nego humanitarne prirode.

Sindikat zaposlenih u građevinarstvu IG Bau je apelirao na poslodavce da ne iskorištavaju situaciju ukrajinskih izbjeglica. "Mnogi poslodavci bi najradije odmah zaposlili mnoge koji dolaze iz Ukrajina ali pod nedopustivim uvjetima", rekao je Robert Feiger iz IG Bau. On je uoči početka glavne sezone berbe šparoga i jagoda posebice upozorio na potrebu provjere uvjeta zaposlenja sezonskih radnika u poljoprivredi.

25.04.2022. 08:01:00
Novi komentar
nužno
nužno