« Biznis
objavljeno prije 1 godinu
COOL

Kako građani vide spas od krize

Jedino se kroz ukidanje davanja može pomoći poduzetništvu jer odgoda nije pomoć, već zbrojni namet nakon izlaza iz krize u kojoj nema nikakve poduzetničke aktivnosti

Kako spojiti kraj s krajem?
Kako spojiti kraj s krajem? (Arhiva)
Više o

novac

,

kriza

U situaciji kada sve više tvrtki zatvara svoja vrata, a velik broj zaposlenika ostaje bez posla, upitali smo građane što misle „koja mjera Vlade najviše pomaže normalizaciji situacije u gospodarstvu i očuvanju radnih mjesta?". Anketu je proveo portal MojPosao i u njoj je sudjelovalo više od 700 ispitanika.

Pola godine bez poreza na dohodak i doprinosa

Najveći dio ispitanika, njih trećina (33%) smatra da u ovoj situaciji najviše pomaže mjera oslobađanja od poreza na dohodak i doprinosa za one tvrtke koje su zbog situacije morale (barem privremeno) obustaviti svoj rad. Ispitanici ističu da bi takva mjera trebala biti na snazi najmanje šest mjeseci.

Jedino se kroz ukidanje davanja može pomoći poduzetništvu jer odgoda nije pomoć, već zbrojni namet nakon izlaza iz krize u kojoj nema nikakve poduzetničke aktivnosti", jedan je od komentara ispitanika.

Pokrivanje troška minimalne plaće

Osim oslobađanja poreza na dohodak i doprinosa, 31% ispitanika ističe kako gospodarstvu u trenutnoj situaciji najviše pomaže pokrivanje troška minimalca zaposlenika pogođenih tvrtki. Građani smatraju kako, ukoliko dođe do otpuštanja radnika, niti same tvrtke neće opstati, jer kada kriza prođe - neće im imati tko raditi. Također, predlažu da se u tu mjeru ubroje i svi oni sezonski radnici koji još nisu počeli raditi, ali su imali dogovorenu sezonu.

Moratorij na kredite i leasinge na godinu dana bez kamata 13% građana istaknulo je kao najvažniju mjeru te dodaju da bi moratorij na kredite trebao biti omogućen i privatnim osobama.

Najmanji dio ispitanika, njih 11%, smatra da bi se gospodarstvo oporavilo kada bi se ukinuli parafiskalni nameti i komunalne naknade za vrijeme trajanja epidemije, ali i to da bi se ta mjera trebala produžiti i na period oporavka tvrtke.

Rezanje plaća u državnoj upravi, raskid Vatikanskih ugovora...

Građani su predložili i neka vlastita rješenja za spas gospodarstva. Najčešće savjetuju kombinaciju svih navedenih mjera, a predlažu i raskid Vatikanskih ugovora, rezanje plaća u državnoj upravi, ukidanje nameta na plaću, smanjenje trošarina, snižavanje stope PDV-a, oporezivanje Crkve i prestanak financiranja političkih stranaka.

Također, dio građana rješenje vidi u ukidanju svih mjera borbe protiv koronavirusa u svrhu nastavka normalnog poslovanja.

Javni sektor se mora solidarizirati s ostalima

Za komentar smo upitali direktora portala MojPosao Igora Žonju.

Vlada je relativno brzo izašla s dobrim mjerama, nadam se da iste i izvršavaju te da će se to činiti i u budućnosti. Isto tako, epidemiološki se dobro upravlja situacijom. Važno je dalje nastaviti s nužnim korekcijama jednih i drugih mjera, jer se situacija svakodnevno mijenja. Na građanima i poduzetnicima je da budu disciplinirani i odgovorni kako bi što prije smanjili restrikcije jer nam to daje šanse za brži oporavak. Javni sektor se mora solidarizirati s ostalima", naglašava Žonja.

09.04.2020. 14:29:00
Novi komentar
nužno
nužno