« Život
objavljeno prije 10 godina i 8 mjeseci
opasno opijanje

Kako dijete zaštititi od alkohola

Učenici osnovnih i srednjih škola imaju sve više negativnih iskustava s alkoholizmom

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

alkoholizam

,

alkohol i mladi

,

alkoholna pića

,

opijanje

,

alkohol i djeca

Štetno djelovanje alkohola na organizam dokazano je u brojnim istraživanjima, a liječnici posebno upozoravaju na zdravstvene probleme do kojih može dovesti opijanje u ranoj mladosti.

Naime, jedna čaša piva na djetetov organizam utječe gotovo jednako kao tri čaše piva na odraslu osobu, pri čemu dolazi do značajnog oštećenja organa. Najosjetljiviji su pritom upravo mozak i jetra koji se u dobi od 10 do 16 godina nalaze u fazi intenzivnog rasta i razvoja.

Konzumiranje alkohola kod mladih stvara tzv. ovisničko sjećanje pa moždane stanice pozitivno, dobro raspoloženje izravno povezuju s ispijanjem alkoholnih pića. Takav način funkcioniranja mozga redovito dijete odvodi u ovisnost te se vrlo teško liječi.

Mladi se u alkoholiziranom stanju osjećaju hrabrima i spremniji su na postupke kojih se inače boje ili srame. Ohrabreni promilima, upuštaju se u rizične situiacije kojima sebe i druge mogu dovesti u veliku opasnost.

Stoga djeca mlađa od 16 godina ne bi smjela imati nikakvog iskustva s alkoholom, dok dečki od 16 godina nadalje ne bi smjeli premašiti količinu od 0,33 litre pive, a djevojke 20% manje od toga.

Ispijanje alkohola se ne preporučuje ni uz nadzor roditelja. Liječnici savjetuju starijima da djecu ne potiču na točenje niti serviranje alkohola te da se pred njima ne pojavljuju u pijanom stanju.

Klasični simptomi ovisnosti kod djeteta odnose se prije svega na promjenu navika ponašanja u društvu. Zanemarivanje škole, hobija i izbjegavanje članova obitelji uz povećanu agresivnost i probleme s koncentracijom mogu ukazivati na alkoholizam.

Kada primijete prve probleme, roditelji bi trebali odmah razgovarati sa svojim djetetom. Pritom zabrane i vikanje obično postižu suprotan učinak od željenog. Otvoren razgovor i upozorenje na opasnosti koje kriju alkoholna pića mogu biti prvi korak prema rješavanju problema.  

Ukoliko se opijanje ponovi, potrebno je potražiti pomoć stručnjaka.

Veliku ulogu u sprječavanju alkoholizma u mladosti ima sam način života roditelja ili skrbnika. Ako dijete roditelja redovito viđa pijanog, vjerojatno je da će takav način ponašanja prihvatiti kao normalan te ga oponašati među vlastitim društvom i u budućnosti.

11.11.2009. 23:13:12
Novi komentar
nužno
nužno