« Hrvatska
objavljeno prije 4 godine i 3 mjeseca
SVEČANO

Kako će se ove godine proslaviti Oluja

U mimohodu, koji će početi u 18 sati u Ulici grada Vukovara, sudjelovat će pješački, zrakoplovni te motorizirani, mehanizirani i oklopni postroji s različitim borbenim i neborbenim vozilima

Što će se događati
Što će se događati (MORH)
Više o

proslava Oluje

,

vojni mimohod

,

Zagreb

,

Knin

,

program proslave

Ove godine "Oluja" će se, uz proslavu 5. kolovoza u Kninu, obilježiti prvi put i svečanim vojnim mimohodom 4. kolovoza u Zagrebu. U mimohodu, koji će početi u 18 sati u Ulici grada Vukovara, sudjelovat će pješački, zrakoplovni te motorizirani, mehanizirani i oklopni postroji s različitim borbenim i neborbenim vozilima.

Zapovjed za početak svečanog mimohoda dat će predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović. Nakon toga će početak vojnog dijela mimohoda s tri počasna plotuna označiti šest topova M1-4/50 kalibra 76 mm Topničko-raketne pukovnije Zapovjedništva za obuku i doktrinu "Fran Krsto Frankopan".

Potom će tri borbena aviona MiG-21 preletjeti preko Ulice grada Vukovara, nakon čega slijedi mimohod pješačkih postroja u kojem je predviđeno sudjelovanje više od 2500 pripadnika, dok će u mehaniziranom postroju koji dolazi nakon pješačkog, sudjelovati više od 300 borbenih i neborbenih vozila i tehnike.

Za vrijeme prolaska postroja hrvatskih branitelja, šest topova M1-4/50 76 mm ispalit će dvadeset počasnih plotuna koji simboliziraju dvadeset godina od pobjedničke vojno-redarstvene operacije "Oluja", provedenih u miru i slobodi.

Istovremeno će u Bračkom kanalu isploviti četiri raketne topovnjače Flotile Hrvatske ratne mornarice i dva ophodna broda Obalne straže.

U Kninu će se "Oluja", kao i svake godine, svečano obilježiti 5. kolovoza cjelodnevnim programom, koji će početi budnicom ulicama grada i svečanošću na kninskoj tvrđavi, u okviru koje će biti otkriven spomenik prvom predsjedniku i vrhovnom zapovjedniku Franji Tuđmanu.

02.08.2015. 17:45:00
Novi komentar
nužno
nužno