« Život
objavljeno prije 6 godina
NEVJEROJATNO!

Kako će čudnovati holografski modulator mijenjati naš svijet

Projiciranje slika u mozak hologramom moglo bi zamijeniti prave osjete

Holografski moždani modulator
Holografski moždani modulator (Pixabay)
Više o

paraliza

,

slijepi

,

holografski moždani modulator

Upravo se razvija uređaj koji bi pomoću holograma koji se projicira u mozak slijepima pomogao da vide ili paraliziranim osobama pomogao da osjete dodir.

Koristeći svjetlo kao alat pri utjecaju na moždane funkcije, možda će biti moguće oponašati prave osjete i percepciju, tvrde znanstvenici koji rade na uređaju nazvanom holografski moždani modulator.

U časopisu Nature Neuroscience objašnjavaju da je razvoj uređaja tek u početnoj fazi, ali sigurni su u rezultate koji obećavaju. Prvi eksperimenti provedeni su na miševima čije moždane stanice su uspješno modificirane, pa se se smatra da će jednog dana ova tehnologija omogućiti oponašanje pravih osjeta poput vida u slijepih ili dodira kod paraliziranih ljudi.

„Ovo je jedan od prvih koraka u razvoju tehnologije koja bi se mogla smatrati virtualnim implatantom mozga s pojačanim ili dodanim osjetima", govori dr. Alan Mardinly neuroznanstvenik sa Sveučilišta u Kaliforniji.

Uređaj koristi tehniku zvanu optogenetika koja uključuje korištenje svjetla za kontroliranje živih stanica. Tehnika se bazira na umetanju kanala osjetljivih na svjetlo u moždane stanice. Kanali se otvaraju kada su pogođeni zrakom svjetlosti što stimulira odgovarajuće stanice mozga.

Nakon umetanja posebno razvijenih kanala u mozak miševa, znanstvenici su te dodane kanale mogli kontrolirati. Projicirali su hologram u najgornji sloj mozga, čime su aktivirali desetke neurona nekoliko stotina puta u sekundi kako bi se stimulirali pravi uzorci moždane aktivnosti. Nadaju se da će na isti način moći zavarati mozak na pomisao da nešto percipira.
Tehnologija testirana na miševima pokazala je da može stvarati promjene u mozgu poput onih koje miševi doživljavaju kada su izloženi pravom osjetnom stimulusu.

Miševi se trenutno treniraju da se ponašaju na određeni način kako bi se saznalo dok kojih razmjera se njihovo ponašanje promijenilo korištenjem holograma.

„Najveća prednost ovog uređaja je mogućnost kontroliranja neurona u točno određenom vremenu u mjestu", objašnjava dr. Nicolas Pegard, jedan od autora istraživanja. „To jest, aktivacija točno određenih neurona u omjeru i brzini pri kojoj oni i inače rade."

Iako se naglašava da ima još puno posla nego što se ova vrsta tehnologije počne koristiti u svakodnevnoj uporabi, već sada smatra se velikim napretkom u odnosu na ranije pokušaje za manipulacijom moždanih stanica.

Piše: Andrea Holi
21.05.2018. 16:31:00
Novi komentar
nužno
nužno