« Biznis
objavljeno prije 12 godina i 6 mjeseci
ZADNJA STEPENICA

Kako briljirati u drugoj fazi razgovora za posao

Prošli ste preliminarno testiranje i ušli ste u drugi krug natječaja za posao, a jedino što stoji između vas i radnog mjesta je zadnji razgovor za posao

Više o

nezaposlenost

,

razgovor za posao

,

karijere

,

traženje posla

,

rad

,

intervju za posao

Mnoge tvrtke, bilo da se radi o malim, privatnim biznisima ili o velikim firmama, prakticiraju da se natječaji za posao sastoje od dvije faze - testiranja i intervjua.

Metode koju će primijeniti najčešće zavise o broju kandidata na slobodno radno mjesto, ako se radi o velikom broju prijava može se održati grupno testiranje, najčešće se sastoji od testa inteligencije i tzv. psiho-testa. No, ako je posrijedi manji broj kandidata onda se može održati serija intervjua da bi se kandidati bolje upoznali, te da poslodavci mogu razlučiti koje osobe su najpogodnije i koje mogu doprinijeti njihovoj tvrtki.

Nakon što se eliminira veći broj prijavljenih kandidata slijedi druga faza razgovora za posao koja je odlučujuća, no nemojte paničariti jer očigledno imate kvalitete koje su zapele zaintrigirale poslodavca i sada samo morate utrku uspješno privesti kraju.

Imajte plan

Svrha drugoga intervjua je da pokažete najbolje od sebe, da poslodavcima ukažete na sve svoje profesionalne uspjehe i da posjedujete znanje koje će doprinijeti tvrtki pri ostvarivanju profita, te da ostane konkurentna na tržištu. Poslodavci žele da im pokažete kako ste apsolutno sigurni u vlastite vještine i znanje koje posjedujete. Stoga se unaprijed pripremite da ovaj segment razgovora za posao prođe što kvalitetnije.

Prodajte se

Prilikom prvog intervjua ili testiranja od vas se najčešće traži da odgovarate na općenita pitanja, no u drugom dijelu razgovora za posao nema više generaliziranja i sve se vrti oko vaše stručne potkovanosti. U ovom krucijalnom trenutku morate se prodati, kao što prodavač u trgovini s tehničkom robom prodaje televizor nabrajajući sve specifikacije i posebnosti uređaja. Pošto ovo nije trenutak za skromnost, objasnite poslodavcu sve svoje uspješne projekte i opišite na koji način ste ih proveli. Ulijte mu povjerenje da ste baš vi i vaše znanje idealni za posao.

Naglasite svoje vještine

Svaki poslodavac, ma o kojem poslu se radi, želi vrhunske stručnjake i sposobne ljude, te stoga budite spremni da na prošlim poslovnim uspjesima date primjere vaših vještina i specifičnog znanja. Prilikom intervjua objasnite kako ste stekli te vještine i na koji način su vam koristile u poslovnom životu. Što više praktičnih vještina posjedujete to su vam veće šanse da impresionirate poslodavce.

Trik pitanja

Iako postavljanje trik pitanja nije uobičajena praksa prilikom razgovora za posao, morate biti spremni da vam poslodavac može postaviti neko neobično pitanje koje nema veze s poslom,  a svrha mu je da otkrije kako reagirate u nepredvidljivim situacijama. Ako očekujete trik pitanja ostat ćete hladne glave i moći ćete ponuditi zadovoljavajuće odgovore.

Nemojte se sramiti, postavljajte puno pitanja

Pozvavši vas na drugi krug razgovora za posao, poslodavac je pokazao interes za vas stoga, prije intervjua, pripremite pitanja pomoću kojih ćete prikupiti što više podataka o uvjetima rada u firmi, mogućnošću napredovanja, te o plaći i ostalim beneficijama.  

Nemojte zaboraviti reći hvala

Postoji stara narodna izreka "Umiljato janje dvije majke sisa", stoga nemojte zaboraviti zahvaliti svim osobama koje su vodile intervju. Ostavite dobar dojam na njih tako što ćete nakon intervjua poslati kratki e-mail u kojem se zahvaljujete na vremenu koje posvećeno vama, te da ste i dalje zainteresirani za rad u toj firmi. Tko zna,možda ako ne dobijete posao za koji ste se natjecali prilikom otvaranja novog radnog mjesta baš vi budete prvi na listi zbog tople riječi koja vas nije ništa koštala.

25.11.2011. 10:14:44
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    urbanjungle
    25.11.2011. 10:29
    briljantnim stiptizom
  2. avatar
    Najam stanova
    30.04.2012. 03:08
    @urbanjungle hehe, al' to ne pali baš ako si mužjak
Novi komentar
nužno
nužno