« Zagreb
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca
OKRUGLI STOL

Kakav grad želimo?

Inicijativa Pravo na grad i Zelena akcija potaknuli su uspostavljanje Foruma Zagreb.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Robert Belošević, CROPIX)
Više o

Pravo na grad

,

Zelena akcija

,

GONG

,

Jasen Mesić

,

Josip Kregar

,

Tomislav Tomašević

,

Vladimir Lay

,

Teodor Celakoski

,

Sandra Pernar

,

Kakav grad želimo

,

Forum Zagreb

,

okrugli stol

,

Nenad Starc

,

Zagreb kakvog želimo

Okrugli stol Foruma Zagreb "Kakav grad želimo?", posvećen raspravi o strategiji razvoja Zagreba, okupio je danas u Novinarskom domu stručnjake, znanstvenike, gospodarstvenike, predstavnike udruga, ali i političare, među kojima i kandidate za gradonačelnika Zagreba - Josipa Kregara i Jasena Mesića koji su podržali stavove stručnjaka.

Inicijativa Pravo na grad i Zelena akcija potaknuli su uspostavljanje Foruma Zagreb - Sudjelovanjem javnosti do održivog razvoja grada, kako bi nizom tribina, okruglih stolova i predavanja osnažili alternativne glasove neodrživoj razvojnoj politici grada.

Predsjednik Zelene akcije Tomislav Tomašević smatra da je rješenje problema razvoja Zagreba uvijek kočila politička volja, te da se nada da će se nakon lokalnih izbora to promijeniti. Vladimir Lay iz Urbanističkog savjeta Zelene akcije je rekao da su čekali početak predizborne kampanje da održe okrugli stol i voljeli bi da političari i stranke "pokradu" njihova razmišljanja. Istaknuo je da nešto treba učiniti da građani počnu vidjeti, te da će Savjet djelovati i nakon izbora, a Teodor Celakoski iz Prava na grad rekao je da ovo nije ničiji predizborni skup, te pozvao kandidate za gradonačelnika Zagreba na predizbornu debatu koju namjeravaju održati.

Jasen Mesić je rekao da se s većinom stavova stručnjaka može odmah složiti, te zahvalio na pozivu i najavio dolazak na sučeljavanje kandidata za gradonačelnika Zagreba.

Kregar je rekao kako se nalazimo u vremenu kraja licemjerja i skidanja maski, jer do sada nikom ništa nije bilo razotkriveno i sve se zataškavalo. Pitanja odgovornosti i što je tko učinio postaju izuzetno važna, istaknuo je. Rekao je da oporba nije uspjela zaustaviti gradonačelnikove projekte i zato su njezinu ulogu preuzele inicijative i udruge.

Izvršna direktorica GONG-a Sandra Pernar rekla je da podržavaju Pravo na grad i Zelenu akciju jer političari ponavljaju iste greške i ne uključuju građane u donošenje odluka te se nada da će se u idućem mandatu to promijeniti.

Nenad Starc iz Ekonomskog instituta rekao je da u Hrvatskoj ima najmanje 200 strategija donijetih bez da su se istovremeno za njihovu provedbu osigurali novci, odredili rokovi i oni koji specifične poslove trebaju provesti. Umjesto da se te strategije provode, provode se druge "koje se drže unutar džepa sakoa", koje se mogu mijenjati, pa su i odluke koje se donose skrivene i iza njih stoji politika, rekao je.

Na okruglom stolu predstavljena je publikacija "Zagreb kakvog želimo" koju je izradio Urbanistički savjet Zelene akcije kao doprinos budućoj zagrebačkoj strategiji razvoja. (hina/metro-portal)

30.04.2009. 16:42:59
Novi komentar
nužno
nužno