objavljeno 26.08.2019. 13:01:00
SAVJETI

Kada ručaju oni koji žele smršavjeti?

Prekasno konzumiranje ručka, preciznije poslije 15 sati, rezultira gubitkom manje kilograma

Pravo vrijeme je...
Pravo vrijeme je... (Arhiva)

Što jedemo ako želimo smršavjeti gotovo je jednako važno kao i kada jedemo, jer svatko tko je na dijeti trebao bi znati da se obroci trebaju jesti u određeno vrijeme kako bi se kilogrami uspješno izgubili.

To se posebno odnosi na ručak, tradicionalno obrok tijekom kojega unosimo najviše kalorija u danu. Stoga, nije loše znati koje je najgore vrijeme za ručak ako želite smršavjeti.

Španjolska studija provedena na 1200 ispitanika s prekomjernom težinom pokazala je da prekasno konzumiranje ručka, preciznije poslije 15 sati, rezultira gubitkom manje kilograma. Studija je proučavala određeni protein ključan za kretanje i sagorijevanje kalorija kroz tijelo.

Ljudi sa specifičnom varijacijom ovoga proteina izgubili su manje kilograma kada su jeli ručak iza 15 sati u usporedbi s ljudima koji su jeli ručak prije 15 sati. A zbog čega nam ručak može sabotirati mršavljenje?

Znanstvenici objašnjavaju da cirkadijalni ritam u našem tijelu upravlja i osjećajem gladi, baš kao i osjećajem pospanosti.

Metabolizam je individualan mehanizam, a vrijeme konzumiranja hrane u odnosu na cirkadijurni ritam može utjecati na gubitak težine. Cirkadijurni ritam također kontrolira lučenje inzulina u tijelu.

Jedete li u vrijeme kada je tijelo manje osjetljivo na inzulin, masnoće će teže prolaziti kroz tijelo i teže ćete smršavjeti.

Dok vrijeme u koje jedete ručak može utjecati na liniju, znanstvenici nisu pronašli nikakvu razliku u mršavljenju kada su proučavali vrijeme doručka i večere. 

26.08.2019. 13:01:00
http://m.metro-portal.hr/kada-rucaju-oni-koji-zele-smrsavjeti/120291/