« Život
objavljeno prije 5 godina i 5 mjeseci
PROBLEMI?

Kada prijatelji nisu dovoljno dobra pomoć?

Evo razloga zbog kojih je bolje porazgovarati sa psihoterapeutom ili psihologom, nego s prijateljem ili obitelji

Bolje vam je kod stručnjaka...
Bolje vam je kod stručnjaka... (Arhiva)
Više o

prijatelji

,

psihološka pomoć

,

rodbina

Prijatelji i članovi obitelji nerijetko glume rame za plakanje ili psihologa, no to nije baš uvijek učinkovito.

Stoga, vrijedi navesti osam razloga zbog kojih je bolje porazgovarati sa psihoterapeutom ili psihologom, nego s prijateljem ili obitelji. 

Čuvanje tajne - ako se povjerite prijatelju, možete ga dovesti u nezavidnu situaciju, osobito ako se tajnatiče osobe s kojom je vaš prijatelj također dobar. Kod stručne osobe to niej slučaj. Ona mora čuvati tajnu. Nećete biti u opasnosti da ju kaže bilo kome, a kamoli pogrešnoj osobi.

Mogućnost ponavljanja - svaki odnos može postati toksičan ako jedna od strana ima osjećaj da ju se iskorištava. U ovom slučaju, ako imate problem i stalno o njemu razgovarate s prijateljicom, a niste u stanju čuti nju i njezine probleme, može doći do zasićenja.

Ne umanjuje se problem - ne postoji ništa gore, nego kada prolazite kroz teško životno razdoblje, a vaši bližnji vam kažu da ste to što as muči već trebali preboljeti. Psiholog shvaća da se svaka osoba na svoj način nosi s prekidom, razvodom, gubitkom posla ili nekim drugim životnim promjenama.

Neće vas osuđivati - jedan od glavnih razloga zašto je dobro porazgovarati sa stručnom osobom je taj da vas ona neće osuđivati te da u razgovoru s njom ne trebate (i ne smijete) filtrirati stvari.

Nepristranost - kao nepristrana strana, dobar psiholog je tu da pronađe najbolje rješenje za vas. Ne za vaše roditelje, rodbinu, partnera/partnericu, nego za vas. "Problem s prijateljima je taj što će se većina slagati s vama jer vam žele ostati prijatelji", kaže psihijatar  Scott Caroll.

Pogoršavanje situacije - "Neki ljudi imaju zaista problematične obitelji i nije preporučljivo da svoje intimne probleme dijele s njima, bez obzira što su u krvnom srodstvu. Drugi pak ne znaju slušati i nisu empatični, treći možda nemaju sluha za vaše probleme", objašnjava Cummins.

Stručna pomoć - psiholog barata alatima koji će vam pomoći da izrastete kao ličnost, na način na koji sami ne biste mogli.

Stručnost - psiholozi imaju alate  pomoću kojih će izvući najbolje iz vas. Problem s kojim ste došli u ordinaciju najvjerojatnije za njih nije ništa novo. Imaju iskustva i prakse.

26.11.2018. 20:01:00
Novi komentar
nužno
nužno