« Zagreb
objavljeno prije 9 godina i 9 mjeseci
NELJUDI

Kada ćemo početi kažnjavati zlostavljače životinja?

Ovim putem vas molimo ukoliko ste u mogućnosti da pomognete objema udrugama u pokrivanju veterinarskih troškova,

Samo jedan od zlostavljanih pasa
Samo jedan od zlostavljanih pasa (Udruga Indigo)
Više o

pomoć

,

zlostavljane životinje

,

zlostavljači životinja

Vikend je iza nas.. Ljudi se polako vračaju sa godišnjih odmora pa su Udruge za zaštitu životinja pomislile da možda mogu malo odahnuti od siline napuštenih životinja koje jednostavno nemaju kuda dok se "ljudi" odmaraju. Počelo je u srijedu pozivom o tri mala štenca sakrivena ispod auta u zagrebačkom Zapruđu.

Tri štenca, stara nepuna 4 mjeseca koja se užasavaju ljudskog dodira ili da blaže kažemo - ne prepoznaju ga. U suradnji sa Dumovcem, koji je prepun, Udruga Indigo je preuzela brigu o njima, a zahvaljujući dragim tetama čuvalicama bebe su vrlo brzo naučile što znači maženje. Dipsy, Po, La La i Tinky samo su mala slatka bića koji definitivno nisu zaslužili biti ostavljeni niti zlostavljani od "ljudske ruke".

Do subote uvečer je bio relativan mir, uz standardne pozive o napuštenim macama kojih je u zadnja dva mjeseca jako puno. U subotu nešto iza 21h zvoni telefon volonterke Udruge Indigo, cura je pronašla psa u tipu labradora potpuno krvavog u Velikom Trgovišću i ne zna kuda s njime.

Pas je odveden na Veterinarski fakultet gdje je zaprimljen. U nedjelju ujutro počinju problemi, pas je pronađen u Velikom Trgovišću pa ga Noina Arka ne može preuzeti iako je ranjen, u Zagorju nemaju mjesta, Veterinarski fakultet ne zna na koga da piše psa i kome da da informacije. Policija ne zna koga da pošalje na uviđaj jer ne znaju da li je pas upucan ili je bila prometna nesreća.

Volonteri Udruge Indigo odlaze na fakultet i pokušaju dogovoriti da se pas upiše na njih kako ne bi bilo dodatnih natezanja i kako bi se psu pružila sva potrebna pomoć. U isto vrijeme na hitnu dolazi šarplaninac u katastrofa stanju. Netom iza toga dolazi pas kojem je hitno potrebna transfuzija. Malo je reći ludnica za sve.

 Pa da vas upoznamo.. Mango - tako je nazvan pas iz Velikog Trgovišća, je labrador star 4 godine koji je upucan od nekog nečovjeka. Pas ima dva metka u glavi i čudo je da je uopće preživio. Tko ga je upucao i zašto ? Dobili smo informaciju da pas luta od 6 mjeseca po Zagorju, očito da je nekome jako smetao kada ga je upucao - dva puta!! 

Mango nema čip, mazan je , poslušan, dobar prema drugim psima - i nije nam jasno gdje je nastao problem. Šarplaninac - dolazi krvavih usta, pun rana, skoro na izdisaju. Pronađen je u zagrebačkoj Jazbini 140. Psa je preuzela Noina Arka. Pas je upucan u grudni koš, ima krvarenje u plućima, pun je rana i pitanje je hoće li preživjeti. No, da sve bude zanimljivije, za njega se zna vlasnik koji ga je htio dokrajčiti vilama!! 

Pa pitamo mi vas kakav je to, nazovimo ga, "čovjek"?  Veterinari se trude psa održati na životu, danas je stabilno no pitanje je kako će biti i hoće li preživjeti. U oba slučaja je kontaktirana policija. Hoće li ovaj puta imati ikakvih rezultata i hoće li itko konačno snositi posljedice za zlostavljanje životinje? 

Koliko je potrebno ovakvih slučajeva da su životinje doslovce na smrt ranjene ili pretučene da bi netko reagirao ? Sreća u toj nedjelji je bila draga volonterka Sandra koja se samostalno brine i spašava životinje koja je spremno uskočila i dovela svog psa Bonija da bude donor za transfuziju krvi psa koji je bio na umoru. Barem jedan sretan kraj!

Udruga Indigo i Noina Arka se nadaju da će uz pomoć medija doći do počinitelja ovih zlodjela te da će konačno pravda biti zadovoljena. Nitko ne zaslužuje da ga se zlostavlja , a ponajmanje životinja koja ne može reći što mu je.

I ovo nisu jedine takve priče.. živimo u 21 stoljeću, trebali bismo biti senzibilni prema drugim živim bićima,a mi postajemo sve gori. Udruge su na rubu snaga jer ponekad se čini kao da rade Sizifov posao. I pitamo se stvarno - hoćemo li uspjeti naći počinitelje ovih zlodjela ? 

Ovim putem vas molimo ukoliko ste u mogućnosti da pomognete objema udrugama u pokrivanju veterinarskih troškova, da podijelite priče kako bi se pronašli počinitelji i kaznili kako treba!

Za Manga možete uplatiti na račun Udruge Indigo :IBAN : HR1123600001102382959SWIFT : ZABAHR2XZagrebačka bankapoziv na broj 99 - s naznakom za Mangaili - s naznakom za bebe teletabise.

Broj žiro računa za donacije: 2360000-1101542052s naznakom za šarplaninca s Jazbine. a za šarplaninaca na račun udruge Noina Arka 

19.08.2014. 16:31:00
Novi komentar
nužno
nužno