« Život
objavljeno prije 2 godine i 5 mjeseci
FORA

Kad je najbolje vrijeme da idete... tamo i kralj ide pješke ;)

Koliko često biste trebali obavljati veliku nuždu i zašto to najčešće radite ujutro, samo su neka od pitanja koje možda postavljate Googleu

Kad bi trebali...
Kad bi trebali... (Arhiva)
Više o

wc

,

velika nužda

S obzirom na to, učestalost je važnija od bilo čega drugog kad je u pitanju velika nužda odraslih osoba. Bez obzira imate li proljev svako jutro ili idete na WC noću, puno ili malo, točno po rasporedu ili povremeno, znajte da niste sami.

Ali za mnoge ljude odlazak na WC svakog jutra je normalna pojava. Ljudsko tijelo najbolje je opremljeno za ovu aktivnost u jutarnjim satima, kažu medicinski stručnjaci.

"Kad se probudimo, u našem debelom crijevu se oglasi interna budilica, a debelo crijevo počinje snažnije kontrahirati", kaže gastroenterologinja dr. Sarina Pasricha. "Zapravo, debelo crijevo se kontrahira i stišće tri puta jače u prvom satu kada smo budni u odnosu na vrijeme spavanja."

Ono što se događa u snu veliki je razlog zašto je vaše tijelo obično spremno za pražnjenje crijeva ujutro. Dok drijemate, tanko i debelo crijevo rade na preradi sve hrane koja je ostala od dana.

Nakon buđenja, obično je potrebno oko 30 minuta da se pojavi potreba za obavljanjem velike nužde. Jutarnje rutine kao što su istezanje, pijenje vode i kava pomažu u pokretanju probave i pokretanju prvog izmeta.

09.11.2021. 21:01:00
Novi komentar
nužno
nužno