« Lifestyle
objavljeno prije 14 godina

Kad dizajner automobila prijeđe na namještaj

Stephen Schwarz je uz Kena Okuyamu jeda od najboljih svjetskih dizajnera automobila, ali njihove vještine uključuju puno više

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (MWN)
Više o

automobili

,

dizajn

,

namještaj

,

Nissan Qashqai

,

izborne jedinice

,

Lady Gaga rođendan

Možda mislite da jedna obična fotelja baš i nema neke veze s automobilima, ali iznenadili biste se. Stephane Schwartz, nekadašnji direktor dizajnerskog odjela u Nissanu, stvorio je Morph kolekciju sjedalica za Saporiti Italia služeći se istim vještinama koje je oštrio prilikom stvaranja nevjerojatno uspješnog Qashqaija. Dizajneri svih vrsta, od mode do namještaja, u prošlosti su imali doticaja s automobilima, često s vrlo diskutabilnim rezultatima. Ali dizajneri automobila imaju uspješnu povijest kad je u pitanju prebacivanje znanja i vještina na druga dizajnerska područja. Prema Schwarzovim riječima, postoji niz sličnosti između dizajna automobila i ostalih vrsta industrijskog dizajna, a kvalitetnog automobilskog dizajnera ćete prepoznati tako što će se on lako prebaciti na dizajniranje drugačijih proizvoda.

„Dizajniranje namještaja je poput dizajna automobila utoliko što ono izražava simboličnu vrijednost", objašnjava Schwarz koji trenutno vodi jedan studio u Londonu. „U intelektualnom smislu, bit je formi koja odražava određenu osobnost, što je slučaj i s automobilima." S druge strane, dizajniranje raznih ostalih proizvoda nije time ograničeno. „U dizajniranju ostalih proizvoda možete istražiti izričaj puno slobodnije nego kod automobila. Kod namještaja se radi o izravnosti i intuitivnosti. To je vrlo oslobađajuće obzirom da industrija postaje sve više organskom i fleksibilnijom", objašnjava Schwarz.

>> Sportski automobili dobivaju još dva mjesta za sjedenje

Inspiriran svojim automobilskim iskustvima on je pozornost posvetio ergonomiji kako bi napravio zaista udobnu fotelju. „Oslanjajući se više na automobilski pristup osjetio sam kako bih mogao napraviti namještaj puno udobnijim. Nije me zanimalo samo stvaranje nečega što izgleda cool već i nečega što bi bilo prikladno za život i usmjereno na korisnika. Ta područja su poprilično zapostavljena u nekim sferama dizajna namještaja ."

>> Izgled automobila budućnosti ovisit će o novim materijalima

Top 3 dizajna automobilskih stručnjaka:

Abbate Exception 70' cabin cruiser, Girgietto Giugiaro

Prema mnogima najbolji dizajner automobila svih vremena Giugiaro je dizajnirao sve i svašta - od vlakova, namještaja, kućanskih aparata i tako dalje, sve u studiju Italdesign giugiaro u Torinu. Njegov Tullio Abbate Exception 70' cabin cruiser podsjeća na sportskog dvosjeda uz kojega ide i zaštita od Sunca.

Nuvo robot, Ken Okuyama

Humanoid 'nuvo' samo je jedan od neautomobilskih proizvoda automobilskog dizajnera Okuyame (Ferrari Rossa, Ferrari enzo, Maserati Quattroprte). Ima 39 centimetara visine, teži 2,5 kilograma i može se kotrolirati glasovno, na daljinski upravljač ili putem mobilnog interneta.

AERO-F Riva 1920, Stephane Schwarz

Kolekcija od četiri modela futurističkih ekoloških vozila igračaka za Rivu 1920. napravljeni su od libanonske cedrovine. Kolekcija je samo za one koji su u srcu još uvijek djeca.

Piše: Ryan Borroff/Metro World News
22.06.2010. 23:45:00
Novi komentar
nužno
nužno