« Biznis
objavljeno prije 8 mjeseci i 7 dana
LOŠE...

Kad će gosti?

Snažniji oporavak turističkih dolazaka Europa očekuje tek 2023., dok se u ovoj godini u najboljem slučaju očekuje ostvarenje oko 65 posto dolazaka iz 2019., a u najgorem oko 40 posto

Hoće li biti gostiju?
Hoće li biti gostiju? (Arhiva)
Više o

turizam

,

turistička sezona

,

gosti

"Elementi i motivi turističke potražnje u Europi slični su s obzirom na pandemiju onima kao i prošlog ljeta. Najviše se traže bliže destinacije do kojih se može doći vlastitim automobilom i u kojima je epidemiološka situacija povoljnija, kao i kratka dnevna lokalna putovanja, domaća odredišta i smještaj u odvojenim objektima, poput kuća za odmor, na osami, u kampovima i slično. Prate se i mjere koje pojedine zemlje poduzimaju za sigurnost i zdravlje pri boravku, a tek u nekom post-covid razdoblju očekuje se potražnja i za drugim ponudama", kaže istraživačica Euromonitora Frida Polyak. 

Iz Hrvatske udruge turizma (HUT) u novom broju svog biltena "Croatia Tourism & Travel" pišu da se europske države užurbano pripremaju za turističku sezone te da je u tijeku popuštanje mjera i da se "s nestrpljenjem iščekuje i uvođenje zelenih propusnica koje bi trebale profunkcionirati do polovine lipnja".

Kakva su trenutno pravila za putovanja?

Prenose i podatke o stanju s popuštanjem mjera iz pojedinih europskih zemalja, važnih za hrvatski turizam, među kojima za Austriju navode da od 19. svibnja planira ukinuti karantenu i obvezno testiranje za zemlje kategorizirane kao zelene ili narančaste na ECDC-ovoj karti, a negativan test će trebati onima koji dolaze iz zemlje s crvenog popisa, dok će se karantena i testiranje i dalje primjenjivati za dolaske iz tamnocrvenih zemalja.

Češka će, kako prenosi HUT, do 17. svibnja biti u izvanrednom stanju i većina putovanja je ograničena, čime slijede i ECDC-ov sustav semafora pa putnici iz zelenih područja mogu ući u tu zemlju bez ograničenja, dok oni iz žutih područja moraju ispuniti obrazac za dolazak i posjedovati negativan covid test. Iz crvenih zona za putnike vrijedi isto, ali trebaju i u karantenu i peti dan imati negativan PCR test da bi iu nje izašli.

Njemačka trenutno omogućava ulazak u zemlju članicama EU i Schengena te iz zemalja koje je EU odobrila s niskom stopom zaraze, a putovanja mora odobriti njemačka granična policija, pri čemu svi putnici koji dolaze u Njemačku moraju pokazati negativan covid test prije nego što se ukrcaju u zrakoplov, trajekt, autobus ili vlak.

I u Italiji svi putnici moraju imati negativan test i ići u karantenu na pet do deset dana, ovisno iz koje zemlje dolaze, a premijer Mario Draghi najavio je planove za ponovno otvaranje zemlje od sredine svibnja i ukidanje karantene posjetiteljima koji mogu pokazati da su negativni, cijepljeni ili imuni, što planiraju regulirati pomoću EU-ovog digitalnog zelenog certifikata do sredine svibnja.

Nizozemska vlada, kako navode iz HUT-a, i dalje savjetuje da nitko ne putuje u Nizozemsku te imaju popis za provjeru šest točaka za sve koji žele putovati u tu zemlju, što uključuje i negativan covid test ne stariji od 72 sata prije dolaska, karantenu i drugo.

Poljska je otvorena za državljane EU-a i EFTA-e, ali svi koji dolaze javnim prijevozom moraju u samoizolaciju 10 dana, osim ako imaju negativan test ili dokaz da su cijepljeni. Slovačka je do 28. svibnja produžila pravila tako da nepotrebno putovanje u inozemstvo nije dopušteno, a tko tamo dolazi mora imati dokaz o negativnom testu i trebaju u karantenu.

16.05.2021. 16:01:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    16.05.2021. 19:45
    lijepa slika mora jutarnja bonaca.. kad ce gosti ako se cijepe svi onda ce ih biti mnogi se boje
Novi komentar
nužno
nužno