« Nogomet
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
NOVAC SE NIJE VRATIO

Južna Afrika: Prihod od SP-a upola manji od očekivanog

Iako je Južna Afrika očekivala milijardu dolara prihoda od turizma, od stranih gostiju uspjelo se zaraditi 519.6 milijuna

Južna Afrika: Prihod od SP-a upola manji od očekivanog
Južna Afrika: Prihod od SP-a upola manji od očekivanog (Getty Images)
Više o

Svjetsko nogometno prvenstvo

,

SP 2010.

,

SP Južnoafrička Republika

,

SP Južna Afrika

Svjetsko nogometno prvenstvo koje se u lipnju i srpnju ove godine održalo u Južnoj Africi, toj afričkoj državi nije donijelo ni upola očekivani prihod od turista.

Ministar turizma Marthinus van Schalkwyk u ponedjeljak je izjavio kako je Južna Afrika od turizma u vrijeme SP-a uprihodila 519.6 milijuna dolara, a očekivalo se više od milijarde. Radi nogometa je u Južnu Afriku došlo 300.000 inozemnih gostiju, od čega je 38 posto došlo iz Afrike, samo 24 posto iz Europe, 23 iz Srednje i Južne Amerike, te 11 posto iz Sjeverne Amerike.

Južnoafrikanci za podbačaj krive svjetsku gospodarsku krizu, a Vlada će morati objasniti svojim biračima da novac potrošen u izgradnju stadiona, a radi se u gotovo šest milijardi USD, neće biti vraćen kroz prihod od turista.

Vlada razmatra opcije što učiniti sa stadionima, a najbliža ostvarenju je južnokorejska opcija, jer je Južna Koreja oko svojih stadiona nakon SP-a 2002. napravila šoping-centre i naselja. Za održavanje stadiona Južna Afrika nema novca.

Vlada ipak tvrdi da je SP pomoglo imidžu Južne Afrike, te da se radi o novcem nemjerljivoj kategoriji. (hina/metro-portal)

06.12.2010. 20:18:04
Novi komentar
nužno
nužno