« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 8 mjeseci
AFERA DAIMLER

Jurčić o Daimleru: Niti mi je nuđeno mito niti sam ga primio

Bivši ministar tvrdi da je bio potpisnik ugovora s Daimlerom ali da nije sudjelovao u procesu nabave vatrogasnih vozila

(Goran Mehkek/Cropix)
Više o

Ljubo Jurčić

,

Daimler AG

,

Šime Lučin

,

Mato Crkvenac

,

Daimler mito

,

vatrogasna vozila

,

Daimler afera

Jedan od potpisnika ugovora s njemačkom automobilskom tvrtkom Daimler Ljubo Jurčić izjavio je danas za Hrvatski radio da mu nitko nije nudio mito niti ga je on primio, objasnivši da je kao ministar gospodarstva u vladi Ivice Račana bio potpisnik ugovora s Daimlerom o dugoročnoj suradnji ali da nije sudjelovao u procesu nabave vatrogasnih vozila.

"Niti su mi nudili niti sam primio mito", kazao je Jurčić dodavši kako je u neugodnoj poziciji zbog svog potpisa na ugovoru koji je sad označen kao korupcijski ugovor.

Ističe kako je vladina odluka bila da se nakon posla s vatrogasnim vozilima sklopi ugovor o dugoročnoj suradnji s Daimlerom "kao jednom velikom svjetskom kompanijom" te je on kao ministar gospodarstva potpisao ugovor o dugoročnoj suradnji, a ne o kupnji vatrogasnih vozila.

"Što se tiče samog procesa objavljivanja natječaja, poništavanja natječaja i izbora, ja u tome nisam sudjelovao tako da o tome ne mogu ništa posebno ni reći", kazao je Jurčić.

"Ono što mogu reći radi svih nas koji smo potpisali taj ugovor, zbog vlade i politike u Hrvatskoj, to je da bi istraga trebala biti brza i kvalitetna i da onaj koji je sudjelovao u tome, ako je netko s naše strane sudjelovao, snosi odgovornost tako da se krivnje i blaćenja oslobode vlada, politika i hrvatska država", zaključio je Jurčić.

Čelnici njemačkog automobilskog diva Daimler AG priznali su podmićivanje vladinih dužnosnika u 22 zemlje, uključujući i Hrvatsku, pa ih je savezni sud u Washingtonu kaznio sa 185 milijuna dolara.

Daimler je, među ostalim, priznao krivnju za podmićivanje dužnosnika hrvatske vlade od 2002. do siječnja 2008. s oko 4,7 milijuna eura, vezano uz 85 milijuna eura vrijedan ugovor iz 2003. o nabavi 210 vatrogasnih kamiona za hrvatski MUP.

Uz Jurčića, taj su ugovor potpisali bivši ministri financija i unutarnjih poslova Mato Crkvenac i Šime Lučin koji je proteklih dana u više navrata izjavio kako je zainteresiran da se što prije istraži slučaj. (hina/metro-portal)

02.04.2010. 12:29:51
Novi komentar
nužno
nužno