« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 10 mjeseci

Julija Timošenko odbija podnijeti ostavku

Juščenko se povukao, koalicija opstala?

Julija Timošenko
Julija Timošenko (AFP)
Više o

Ukrajina

,

Viktor Juščenko

,

Julija Timošenko

,

Narančasta revolucija

Ukrajinska premijerka Julija Timošenko odbila je u srijedu podnijeti ostavku na dužnost te poručila da se vladajuća koalicija nije raspala nego se iz nje jednostrano povukao predsjednik Viktor Juščenko s dijelom suradnika.

Vođe Narančaste revolucije kojom su u Ukrajini pobijedile prozapadne snage, Timošenko i Juščenko sastavili su koaliciju, no njihovi stalni sukobi jačali su tijekom rusko-gruzijskog rata u kolovozu i u utorak doveli do raspada.

"Koalicija se nije raspala", odgovorila je Timošenko na pitanje o odredbi sporazuma koji predviđa ostavku premijera u takvom slučaju.

"Predsjednik (Viktor Juščenko) i dio njegove ekipe izdali su demokratsku koaliciju koju su jednostrano napustili", rekla je Timošenko i dodala: "Nismo ovce da skačemo u ponor za onim tko je to učinio".

Prema sporazumu u slučaju raspada koalicije ostavku moraju podnijeti premijer i predsjednik parlamenta, koji je to i učinio.

Arsenij Jacenjuk podnio je ostavku u srijedu uz obrazloženje "da na vlast treba doći dostojansteno i na jednak je način napustiti".

Predsjednik Juščenko napustio je premijerku koja se priklonila proruskom bloku i tako pomogla da parlament izglasa zakone koji ograničuju predsjedničke ovlasti.

Ako se ne oformi nova koalicija do sredine listopada, Jučšenko iam pravo raspustiti parlament.

I Jučšenko i Timošenko bit će vrlo vjerojatno suparnici na budućim predsjedničkim izborima krajem 2009. ili početkom 2010. (HINA)

17.09.2008. 20:34:12
Novi komentar
nužno
nužno