« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
ŽALBA ODBAČENA

Julian Assange ipak pušten uz jamčevinu

Assange ostaje u Velikoj Britaniji pod strogim uvjetima, a postupak za izručenje Švedskoj trebao bi početi 11. siječnja

Julian Assange
Julian Assange (Getty Images)
Više o

WikiLeaks

,

Julian Assange

Britanski sudac u četvrtak je odobrio puštanje na slobodu uz jamčevinu osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea dok počne postupak za izručenje Švedskoj, priopćio je Visoki sud. Presuda, kojom se odbacuje i žalba na prvotnu odluku o oslobađanju uz jamčevinu, znači da će Assange ostati u Britaniji pod strogim uvjetima. Sudski postupak za izručenje trebao bi početi 11. siječnja.

Jamčevinu od 312.000 dolara, koja mora biti plaćena u gotovini, osigurali su istaknuti aktivisti za zaštitu ljduskih prava, autori i filmski redatelji, među kojima su Michael Moore i Ken Loach.

Assange će biti na slobodi pod vrlo strogim uvjetima te će morati predati svoju putovnicu i poštivati "redarstveni sat", a to će se pratiti elektroničkom napravom.

Assange se na temelju europskog uhidbenog naloga koji je izdala Švedska nalazi u pritvoru u Londonu od kada se prijavio policijskoj postaji 7. prosinca. Švedska ga traži zbog optužbe za seksualno zlostavljanje dviju žena.

New York Times je u međuvremenu izvijestio da savezni tužitelji u SAD-u nastoje pripremiti optužnicu protiv Assangea za možebitnu špijunažu zbog njegove uloge u prikupljanju i objavljivanju povjerljivih podataka. (hina/metro-portal)

16.12.2010. 16:35:22
Novi komentar
nužno
nužno