« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
KOALICIJA

Julia Gillard ostaje premijerka Australije

Julia Gillard došla je do 76 od 150 glasova u parlamentu te će nastaviti obavljati funkciju australske premijerke

Julia Gillard
Julia Gillard (Getty Images)
Više o

kuran spaljivanje

,

Austrija

Dosadašnja australska premijerka Julia Gillard, čelnica laburističke stranke, uspjela je 17 dana nakon izbora ishoditi potporu sve trojice neovisnih zastupnika i uz ranije dogovorenu koaliciju sa strankom zelenih ostat će na vlasti.

Nakon što joj je u utorak podršku dao i posljednji neovisni zastupnik Rob Oakeshott, premijerka je došla do 76 od 150 glasova u parlamentu. Dajem povjerenje i podršku vladi, dakle Juliji Gillard", rekao je Rob Oakeshott u utorak.

Na izborima 21. kolovoza prvi put u povijesti australske demokracije nijedna od dviju velikih stranaka, laburisti Julia Gillard i konzervativci Tonyja Abbota, nije uspjela dobila većinu za samostalno vladanje. Julia Gillard (48) u lipnju je na premijerskoj dužnosti naslijedila Kevina Rudda, koji je izgubio podršku unutar vlastite stranke.

Gillard je sastavljanja većine izjavila da joj je cilj voditi stabilnu vladu. "Laburisti su spremni vladati. Spremni su zemlji dati stablinu, učinkovitu i sigurnu vladu u sljedeće tri godine", rekla je.(hina/metro-portal)

07.09.2010. 10:31:00
Novi komentar
nužno
nužno