« Zagreb
objavljeno prije 11 godina
ČUVAMO NAŠ PARK

Jučer Travno, danas Savica, sutra Maksimir?

Na jučerašnjem prosvjedu skupljena su 702 nova potpisa za peticiju protiv gradnje u parku, što uz 530 prijašnjih čini preko 1200 potpisa

Pun park građana
Pun park građana (Čuvamo naš park)
Više o

druženje

,

Trnjanska Savica

,

izgradnja crkve

,

Čuvamo naš park

Oko 800 građana odazvalo se pozivu inicijative Čuvamo naš park da druženjem u parku prosvjeduju protiv gradnje crkve unutar parka. Naime središnjem parku u Trnjanskoj Savici prijeti slična sudbina parka u Travnom u kojem je prije sedam godina izgubljena bitka protiv oduzimanja dijela zelene površine za izgradnju crkve unatoč postojećim alternativama.

Na druženju je simbolički ograđena planirana parcela, djeca su crtala park, a sudionici su jasno poručili gradskoj upravi da ne pristaju na uzurpaciju javnog prostora.

Početkom godine po drugi put je raspisan javni natječanj za idejna rješenja koji podrazumijeva poklanjanje i prenamjenu preko trećine površine parka za izgradnju crkve i pripadajućih 30 parkirnih mjesta.

Nakon što se od izgradnje odustalo 2006. zbog proceduralnih grešaka, kada je projekt također naišao na otpor, raspisivanjem novog natječaja gradska vlast ponovno ignorira zahtjeve stanovnika Savice za razmatranje postojećih alternativnih lokacija, jer i sami smatraju da je crkva potrebna, no ne pod cijenu uništenja jedine zelene površine u kvartu.

Na jučerašnjem prosvjedu skupljena su 702 nova potpisa za peticiju protiv gradnje u parku, što uz 530 prijašnjih čini preko 1200 potpisa. Peticiju je potpisala i Iva Kvakić, novoizabrana vijećnica gradske četvrti Trnje.

Stranka Za Grad podržava borbu stanovnika Trnjanske Savice protiv oduzimanja javnog prostora neovisno o svrsi izgradnje. Građani su predložili brojne alternative i zato zahtijevamo od grada da zaštiti javni interes te pronađe alternativnu lokaciju koja ne podrazumijeva devastaciju parka - izjavila je Kvakić.

Činjenica da bi se gradnjom rušila stabla, šetnice, postavljene klupice, čine taj zahtjev krajnje neuviđavnim, neskromnim i posve neprihvatljivim. Planirana crkva, njen stambeni dio, pristupna cesta, garaža i parking za 30 automobila bi zauzeli ogroman dio našeg parka. Stoga ovim prosvjedom tražimo od gradske uprave da prestane ignorirati stavove i potrebe građana i da se aktivno i konstruktivno uključi u rješavanje problema. Naši su zahtjevi trajno očuvanje parka, u Savici (prenamjenu zone Z4 u Z1) te pronalaženje primjerene lokacije u naselju za gradnju crkve - poručili su iz inicijative Čuvamo naš park.

Pozivamo i Društvo Arhitekata Zagreba da se javno ogradi od izjava sudionika u natječaju i članova žirija po kojima je izgradnja crkve u parku garancija da će taj isti park u budućnosti biti pošteđen daljnjih prenamjena. Takve izjave otvoreno iskazuju prezir prema građanima i urbanom prostoru - dodaju na kraju članovi inicijative.

Ako ne shvaćate zašto se bune, pogledajte ovaj video:

27.05.2013. 15:20:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    MissElena
    28.05.2013. 11:22
    Zar mora u svakom kvartu biti crkva(ili više njih)!!!To je stvarno previše.Taj je park mjesto gdje se igraju naša djeca,gdje se igraju naši psi.Za tih stotinjak ljudi je ''preteško'' prošetati do crkve u Držićevoj.Na Savici ima samo ima jedan veliki park.To je taj park u kojem mislite graditi crkvu.Zar vas nije sram oduzeti taj park koji sve znači toj djeci.Ta djeca se u tom parku igraju od svoje najranije dobi....Zar ne vrijedi ono pravilo o peticijama:Koga je više on pobijeđuje.
    P.S.Budete li izgradili crkvu ja ću vam reći samo jedno:Gađat ćemo je nogometnim loptama!!!!
  2. avatar
    Undisputed
    28.05.2013. 12:34
    Naravno da je teže jednom nedjeljom prošetati 10 minuta do crke(kruge ili držićeva), nego da majke sa djecom u kolicima svakodnevno idu kilometar do parka..
Novi komentar
nužno
nužno