« Biznis
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci

JPMorgan donio spas s dva dolara po dionici

Mizerna cijena akvizicije banke srušila je svjetske burze
Mizerna cijena akvizicije banke srušila je svjetske burze (AFP)
Više o

JPMorgan

,

Bear Stearns

Američku investicijsku banku Bear Stearns Cos. jučer je otkupila kuća JPMorgan Chase & Co. za samo 2 dolara po dionici. Tako je banka koja je nekada zauzimala peto mjesto u američkom bankarskom sustavu procijenjena na 236 milijuna dolara.

To je 90 posto niža vrijednost od one koju je banka stara 85 godina imala na tržištu prije tjedan dana. Dionice su, razumljivo, odmah pale za 86 posto.

Dramatična intervencija Federalnih rezervi, koje su u nedjelju navečer objavile rezanje kamatnih stopa za poslovne banke sa 3,50 na 3,25 posto, te novi krug kratkoročnih kredita, korak je kakav analitičari uspoređuju s dobom Velike depresije.

Ovi su se potezi snažno odrazili na raspoloženja na Wall Streetu, koji je za sobom povukao i sve druge svjetske burze. Europski indeksi zabilježili su puno veće padove od američkih. 

Kako je napisao BusinessWeek, ulagačima je bilo potrebno neko vrijeme da ‘probave’ ovako šokantne novosti. Zanimljivo je da je nakon ovakvog burzovnog dana glavni američki indeks Dow Jones porastao za 0,18%. (METRO) 

18.03.2008. 01:36:42
Novi komentar
nužno
nužno