« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
IZA REŠETAKA

Josipović obišao glinski zatvor i izrazio zadovoljstvo proširenjem kapaciteta

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković najavio je da će nova zatvorska zgrada s 400 mjesta biti dovršena u planiranim rokovima

ivo josipović glina zatvor
ivo josipović glina zatvor (Miroslav Kiš/CROPIX)
Više o

zatvor

,

Glina

,

Ivo Josipović

,

Dražen Bošnjaković

Predsjednik Republike Ivo Josipović obišao je danas zatvor u Glini gdje se gradi novi zatvorski blok u kojem će biti više od 400 novih mjesta.

"Hrvatska ima obvezu proširiti svoje zatvorske kapacitete, jer smo imali problem pred Europskim sudom za ljudska prava zbog izvršenja kazne zatvora. Zadovoljan sam jer vidim da radovi dobro napreduju", kazao je Josipović. Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, koji je bio u predsjednikovoj pratnji, najavio je da će nova zatvorska zgrada biti dovršena u planiranim rokovima, s obzirom da je objekt u fazi unutarnjeg uređenja, dok su građevinski radovi potpuno završeni.

"Dobit ćemo preko 400 novih mjesta, a sadašnji kapaciteti su oko 3.500 mjesta što je prilično velik iskorak", rekao je ministar. Dodao je da zatvorski sustav, unatoč problemima, dobro funkcionira te da se osim proširenja kapaciteta u Glini planiraju nova zatvorska mjesta u Zagrebu i Šibeniku. Kapaciteti zatvorskog sustava dodatno će se osloboditi uvođenjem probacije i sustavom nadzirane slobode, kazao je Bošnjaković.

Prije obilaska novog zatvorskog bloka predsjednik Josipović razgovarao je s upraviteljicom zatvora Katicom Gašljević Tomić, ravnateljem uprave za zatvorski sustav Brankom Peranom, županicom Marinom Lovrić, glinskim gradonačelnikom Milanom Bakšićem i saborskim zastupnicima iz županije Ivan Šantekom i Brankicom Crljenko. "Ovdje stvari dobro funkcioniraju bez obzira na probleme koje sustav ima, a to su prekapacitiranost, ali i manjak osoblja, kako stručnog, tako i onog koje radi na sigurnosti. To je naravno rezultat i gospodarske krize, ali postupno se planira popuna tih kapaciteta, koliko to gospodarske okolnosti budu dopuštale", kazao je Josipović.

Nakon zatvora predsjednik je obišao sjedište gradske vlasti u središtu Gline. Novinarima je izjavio da je Glina grad bogate povijesti, u kojem je teška ekonomska situacija danas posebno naglašena. "Infrastruktura je dotrajala, posebno zabrinjava pad broja stanovnika. Razgovarali smo o nečemu što bi mogla odraditi država poput prepuštanja neperspektivnih vojnih nekretnina ili projektu vodovoda", dodao je predsjednik.

Kazao je i da o potrebi rješavanja lokalnih problema postoji konsenzus svih političkih opcija, kako bi se poboljšao život građana. "Podržavam grad Glinu i županiju te da želim da se problemi zaista riješe", poručio je Josipović (hina/metro-portal)

21.07.2010. 15:40:00
Novi komentar
nužno
nužno