« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
RIJEKA

Josipović o bolonjskom sustavu i brodogradilištu 3. maj

Ivo Josipović se osvrnuo i na pretjeranu uporabu policijske sile u Varšavskoj te referendumskom pragu u Hrvatskoj

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Joško Ponoš/Cropix)
Više o

bolonjski sustav

,

3. maj

,

Ivo Josipović

,

referendumski prag

Novoizabrani predsjednik Ivo Josipović u nastavku posjeta Rijeci obišao je Sveučilišni kampus na Trsatu i odgovarao na studentska pitanja te brodogradilište "3. maj" i Lučku upravu.

Tijekom susreta s rektorom Sveučilišta u Rijeci Perom Lučinom i profesorima na gradilištu zgrade Filozofskog fakulteta u kampusu Josipović je ocijenio da je riječko sveučilište moderno, pohvalivši gradnju kampusa.

Na studentsko pitanje što misli o besplatnu obrazovanju, Josipović je kazao da je on potpisao peticiju za besplatno obrazovanje još na proljeće prošle godine na Pravnom fakultetu u Zagrebu. Kazao je da se zauzima za besplatno obrazovanje od najniže do najviše razine, a da se troškovi podmiruju iz proračuna. To bi trebalo vrijediti za studente koji izvršavaju svoje obveze, a drugi bi plaćali razumnu školarinu, kazao je.

Govoreći o bolonjskom sustavu, Josipović je kazao da je problem pri uvođenju "Bolonje" i u nas, i u nekim drugim europskim zemljama nesklad između formule obrazovanja od tri plus dvije godine s potrebama tržišta rada. Studenti prvostupnici nemaju mjesta na tržištu rada pa se umjesto mogućnosti skraćenja na tri godine studij u biti produljio na pet godina, rekao je Josipović .

Josipoviću je u "3. maju" predsjednik uprave Edi Kučan predstavio brodogradilište i teškoće u poslovanju, a u Lučkoj upravi se susreo s vodstvom te predstavnicima tvrtaka u sastavu lučkog gospodarstva. Oba sastanka bila su zatvorena za javnost.

Josipović je odgovarao i na novinarska pitanja. U vezi s intervencijom policije u Varšavskoj ulici u Zagrebu rekao je da bi policija trebala preispitati je li u akciji primijenjena pretjerana sila u odnosu na remećenje javnog reda i mira. Jer, kako je rekao, teško je predstaviti glumicu Uršu Raukar kao veliku prijetnju sigurnosti da bi trebali reagirati specijalci.

Također je kazao da bi trebalo smanjiti referendumski prag jer su te odredbe, istaknuo je, donesene kad se izlazilo iz bivše države pa se strahovalo da se kotač povijesti ne okrene natrag. Zato je postavljen vrlo visok prag, rekao je Josipović, dodavši kako zbog najstrožih uvjeta u Europi u našoj zemlji nijedan referendum nije provediv. Odredbe o raspisivanju referenduma treba uskladiti s praktičnim mogućnostima, kazao je. (hina/metro-portal)

12.02.2010. 20:21:58
Novi komentar
nužno
nužno