« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
150 GODINA

Josipović i Tuerk otvorili most preko rijeke Sutle

Most je bio prijeko potreban kako bi se povezala tvornica stakla Vetropack Straža na hrvatskoj strani sa skladištem tvornice na slovenskoj strani

Josipović i Tuerk otvorili most preko rijeke Sutle
Josipović i Tuerk otvorili most preko rijeke Sutle (Boris Kovačev/Cropix)
Više o

Danilo Türk

,

Vetropack Straža

,

Ivo Josipović

,

Ukrajina i Poljska

,

europsko prvenstvo u nogometu

,

Dijana Čuljak

Predsjednici Hrvatske i Republike Slovenije Ivo Josipović i Danilo Tuerk svečano su otvorili most preko rijeke Sutle između Huma na Sutli u Hrvatskoj i Rogateca u Sloveniji, čime je izravno povezan krug tvornice stakla Vetropack Straža na hrvatskoj strani sa skladištem tvornice na slovenskoj strani.

Otvaranje mosta uspješan je završetak višegodišnjih nastojanja da se postigne najkvalitetnije rješenje oko osiguranja odgovarajućeg skladišnog prostora jedinog proizvođača staklene ambalaže u Hrvatskoj, a upriličeno je u povodu 150. obljetnice postojanja tvrtke.

Predstavnici tvornice Vetropack Straža i slovenske općine Rogatec još su 2002. našli rješenje za skladište koje se nalazilo u općini Rogatec i do kojeg su djelatnici tvornice dolazili preko graničnog prijelaza Hum na Sutli-Rogatec. Rješenje je predviđalo zamjenu zemljišta koje je u vlasništvu Vetropacka za drugo zemljište, također u općini Rogatec, ali koje je općina trebala dovesti u tu funkciju, kako bi tvrtka svoj proizvodni krug mogla ograditi te granične formalnosti obavljati samo onda kad je stvarno riječ o izvozu proizvoda.

Tvornica stakla Vetropack Straža započela je s radom 1860. godine, a danas zapošljava 620 ljudi i jedan je od važnijih hrvatskih izvoznika u Sloveniju, Italiju, Mađarsku, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Crnu Goru i druge zemlje jugoistočne Europe.

Nakon što su dvije općine između sebe postigle sve potrebne dogovore, a nadležna tijela dviju država izdala potrebne dozvole, na slovenskoj je strani rijeke Sutle, točno preko puta tvornice, izgrađeno skladište Vetropacka veličine 23.000 m2, koje je u potpunosti ograđeno. Novosagrađeni most nalazi se u krugu tvornice s jedne strane granice, odnosno skladišta s druge strane granice i cijeli kompleks povezuje u jedinstveni tvornički krug Vetropacka.

Ove godine obilježava se 150 godina proizvodnje stakla u Humu na Sutli koja je započela 1860. kad je njemački industrijalac Michael von Poschinger u Straži izgradio malu šumsku staklanu u kojoj su se proizvodile boce za punionicu mineralne vode u obližnjoj Rogaškoj Slatini. To je bio početak, a stoljeće i pol kasnije Vetropack Straža bavi se proizvodnjom širokog spektra staklene ambalaže za vina, alkoholna pića, sokove, mineralne vode, prehrambene i mliječne proizvode. Sastavni dio švicarske grupe Vetropack Holding od 1996., tvrtka u Humu na Sutli ima proizvodne pogone s trima staklarskim pećima i 11 proizvodnih linija, nominalnog kapaciteta od 250 tisuća tona ambalažnog stakla godišnje.

Tvornica stakla, koja je krajem 2009. zapošljavala 620 ljudi, jedan je od važnih izvoznika na susjedna tržišta, odnosno Sloveniju, Italiju, Mađarsku, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Crnu Goru i druge zemlje jugoistočne Europe. U prošloj je godini tvrtka ostvarila ukupni prihod od 680 milijuna kuna i investirala 56 milijuna kuna u opremanje proizvodne linije, transport, sortirnicu, skladišne objekte i cestovnu infrastrukturu.

Potvrda sjajnih odnosa

Otvorenje mosta preko Sutle potvrda je da odnosi Slovenije i Hrvatske sjajni, rekao je u subotu u Humu na Sutli Ivo Josipović koji je rekao da je danas dobio "nekoliko sjajnih poruka koje u našim uvjetima graniče gotovo sa čudom".

Kao prvo takvo čudo, najavio je činjenicu da je Vetropack Straža uspješna tvrtka koja je prošla privatizaciju bez repova, koja ima odličan odnos sa sindikatom i još, u uvjetima krize, ostvaruje dobit, makar i manju nego prije, na čemu im je od srca čestitao.

"Drugo je čudo izgradnja mosta koji je potvrda da odnosi Hrvatske i Slovenije ne da nisu loši, nego su sjajni", rekao je Josipović zahvalivši slovenskim prijateljima i predsjedniku Danilu Tuerku na tome što su zajedno riješili važnu stvar za kraj u kojem se nalaze.

Slovenski predsjednik Danilo Tuerk koji je s Josipovićem zajednički svečano otvorio prekogranični most, rekao je kako je most simbolična potvrda suradnje dviju država koja se mora temeljiti na međusobnom poštovanju i povjerenju, te mora biti praktična.

"Današnji događaj je duboko simboličan jer se njime okončava faza u kojoj smo morali otvoriti neke mostove koji dotad nisu bili otvoreni. Ovo je bio zadnji u tom nizu neotvorenih mostova, što govori o tome da smo uistinu napravili veliki korak naprijed", rekao je Tuerk, koji je na svečanost 150. obljetnice postojanja "Vetropack Straže" pozvan kao počasni gost. (hina/metro-portal)

02.10.2010. 15:06:27
Novi komentar
nužno
nužno